ВИШЕ од 20 година управа ОШ "Мирослав Антић" у Улици црвено барјаче 6, у насељу Беле воде, мучи муку са "уљезима" у дворишту школе, породицом чији се објекти наслањају на фискултурну салу. Неколико уџерица, клипови кукуруза поред једне од њих и "тона смећа", свакодневни су призор ђака чије су учионице на тој страни.

- Ту је некада живео домар ове школе и питај бога како су се они ту доселили - прича заменик директора школе Сретен Лукић. - Зими имамо највише проблема. Они ложе све и свашта, па је немогуће да од дима и смрада отворимо прозоре на учионицама да бисмо их пролуфтирали. Смрад је присутан и лети јер скупљају све и свашта. Често пуштају и гласну музику, па директорка и ја идемо да их молимо да је утишају. Ту живи сигурно њих петоро-шесторо, али не знамо тачно - смењују се. Само су Рајко и његова мајка стални станари.

Упркос пријавама и молби директора који су се смењивали током година, Општина Чукарица није успела да реши проблем.

- Последњих година нисмо ништа званично ни покретали, дигли смо руке - каже Лукић. - Само челницима из Општине, када нам дођу у посету, напоменемо да проблем и даље постоји. Они су нам рекли да станари имају "неки папир" и да не могу да их иселе одатле.

Ипак, Лукић признаје да некада и ђаци изазивају ову породицу, па да у овој нерешивој ситуацији сви запослени покушавају да "балансирају" на најбољи могући начин.

Видите овај хаос. Секундарне сировине, ђубре, чега ту нема. Ово је легло пацова - говори Марија Рајановић, чији син иде у пети разред ове школе. - Својим ушима сам чула како жена из тог дворишта виче на човека да убије белоушку, а после сам и видела тело змије код оних канти поред.

УГРОЖЕН ЈЕ И ВРТИЋ "СУНЦЕ"

ДО школског дворишта налази се и вртић "Сунце".

Мојих двоје деце иду овде у обданиште, а смрад и дим од паљења секундарних сировина угрожавају њихово здравље - наводи Саша Миљатовић. - Видео сам и пацове како излазе из тог смећа. То је недопустиво. Општина мора да реши проблем.


НЕКОЛИКО ПУТА ДОЛАЗИЛА ПОЛИЦИЈА

СУГРАЂАНИ који живе дуги низ година у овом крају кажу да ђубре није једини проблем.

- Музика, викање, вриштање и свађе су овде честе. Полиција је сто пута интервенисала. Својим очима сам видела и Ромкињу која је шетала двориштем полугола - каже комшиница.