Жуте лубенице су хит на пијацама!

С. МИЛОШЕВИЋ

08. 08. 2015. у 19:18

На "Зелењаку" се продаје бостан несвакидашњег изгледа. Много више гајене у Србији пре Другог светског рата

Жуте лубенице су хит на пијацама!

Продавци купцима нуде да пробају сочно поврће, П. МИТИЋ

СИЈА жуто "месо" лубенице као злато на тезги Драгане Банић на Зеленом венцу. Сви их меркају, загледају, али ипак одлуче да купе ону познату - црвену. Страх од непознатог као и уверење да су у питању неке модификације увек их наведу да купе проверену "сремачку краљицу".

Ипак, они мало старији добро памте њихов укус и боју. Пре Другог светског рата оне су се гајиле на нашим просторима, али им се семе затрло, постало заборављено.

- Кад сам видео жути бостан на тезги, нисам могао да му одолим - каже Миодраг, пензионер. - Само сам их овде видео и сад долазим овамо само због њих. Укус и мирис ме увек врате у детињство. Сетим се живота на селу, како смо их као мали јели одмах по брању, на њиви.

Да старији суграђани највише пазаре жуте лубенице потврђује и Драгана Банић која их узгаја у Попинцима.

- Ми смо их ове године први пут посадили и то тек 500 семена из страха да се неће добро продавати. Ипак, купују се. Ко их проба једном, увек се врати поново - говори Драгана са осмехом.

Продавачица са тезге 320 такође продаје жути бостан, али да би намамила муштерије увек има једну исечену на парчиће како би је потенцијални купац пробао.

ИСТОГ УКУСА КАО
И ЦРВЕНЕ
УКУС жутог бостана се врло мало разликује од црвеног, док је структура "меса" и количина воде коју садржи иста. Уједно, од црвених лубеница се не разликују много ни по кори, само су мање у обиму.

- Ако им не дам да је пробају, неће ни да је купе. Овако, чим осете како им се топи у устима, одмах кажу - дај једну.

Има и оних који су овај раритет пробали ван граница Србије, па их сада са задовољством купују и на главној престоничкој пијаци.

- Први пут сам жути бостан пробао у Тајланду - прича Пеђа С. - Жена ме је наговорила да га купимо. Баш сам се изненадио кад сам га видео и овде. Супруга обожава да исече црвену и жуту лубеницу у велику чинију и да послужи овај "ватромет боја" гостима.


ЦЕНА ОД 35 ДО 70 ДИНАРА

УПРКОС чињеници да их ретко које домаћинство производи и да се на само неким пијацама могу наћи, килограм жутог бостана на Зеленом венцу кошта од 35 до 70 динара. Цена обичне црвене лубенице је од 20 до 40 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Dragi

09.08.2015. 01:34

Od kada više nema lubenica sorte "Vukovarka" sa tamnozelenom korom, još nisam jeo lubenice sa žutim mesom. Istina je da im se ukus veoma malo razlikovao od onih sa crvenim mesom, ali imaju nešto specifično u sebi.

Branko

09.08.2015. 04:32

U zavisnosti od semena(Crvene) neki su uvek kao prezrele dok zute se ,racunaju se kao zimske kora im je deblja ali nikada nece biti kao prezrele ne trebate se brinuti i lupati prstima da ih po udaru poznajete dali su dobre samo uzmite i uzivajte u ukusu.Secam se u detinjstvu sam ih jeo cak i za bozicne praznike.

zoran

09.08.2015. 06:43

Radjen sam u Zajcaru jedno vreme ziveo u velikom rasadniku (Institu za polj istrazivanja) ovo su MRAMORKE i gajile su se sve do sredine osamdesetih ima ih i crvenih i zutih tezine su 3-5 kg.Jos su mi u scanje ogromne gomile lubenica u ovom periodu kada su ih radnice sekle za seme a ostatak bacale.Jelo se samo srce lubenice dokle je moglo da stane u stomak ostatak je najcesce isao svinjama ili se bacao.Inace lubenice iz semena su sladje zato su ove kalemljene sada tikvaste.

dufko

09.08.2015. 10:32

U mom kraju su se gajile krajem '80-ih i početkom '90-ih, posle je bilo teško naći seme ... Ništa novo

Logic

09.08.2015. 12:40

Postojale dve vrste "žutih" - bledo žute i žute prošarane nijansom crvene, nekako vukle na "narandžasto", Bledo žute i nisu bile cenjene, ipak su bile inferiornije po ukusu: k'o tikva, brate! To mu ga nešto dođe kao ona oznaka za neke političare. Po ukusu su super bile i jako cenjene one omanje, crvenog ili žuto-narandžastog mesa, prugaste kore (tamnozeleno-bledo zeleno) što neko reče da se zvale mramorke, u Braničevu i Stigu poznate kao "dobrinke", vrlo stara vrsta.

zoran

09.08.2015. 17:11

@Logic - Te sto su kao tikva, zuta, koristile su za za pravljenje slatka od lubenica, odavnoga nisam jeo kao i slatko od ruzinog cveta.

Logic

10.08.2015. 09:59

@Logic - Zorane, za slatko od lubenica se koriste one tzv. "debelkore", bez obzira na boju mesa. Ne znam da li više mogu da se nađu, sem na manjim pijacama u unutrašnjosti gde se još uvek cene lokalni proizvodi. Slatko od ružinih latica može da se nađe kod nas, uvoz iz Grčke, nije "kao mamino", ali nije ni loše za "da me želja mine". Ne smem da kažem gde može da se kupi, da me ne optuže za pisanje besplatne reklame. A onaj pra/bakin/mamin recept i za jedno i za drugo slatko - NEEEdammm!

xxxx

11.08.2015. 23:48

@Kokule - ja jos deset godina pre tebe i secam se da sam ih kao dete jela. ne znam sto je sad ova lubenica cudo nevidjeno!

Branko

24.03.2016. 12:55

Ako su pravog semena one prave zute lubenice se nisu razlikovale niti u velicini cak su bile i vece od crvenih imali su deblju koru i stoje vise nego crvene,secam se da smo ih imali cak i za bozic zvali su ih zimske lubenice imalo je i zimske dinje ali sada narocito po nekim evropskim zemljama se koristi modifikovano seme pa ne podsecaju na ona stara vremena cak nisu ni ukusni.