КУЛЕ високе 140 метара, хотел, пословни и стамбени објекат, али и још један тржни центар у престоници, део су планираног пројекта за простор на којем се тренутно налази некада легендарни хотел "Југославија".

Од пре неколико дана на јавни увид стигао је нацрт детаљне регулације новобеоградског Блока 11, између Булевара Николе Тесле, Кеја ослобођења и продужетка Гоце Делчева и Алексиначких рудара, а све то као припрема за потпуно ново лице "Југе". Уз његову реконструкцију, у плану су куле од 33 спрата, али и нови шопинг центар уместо уништеног анекса још током бомбардовања.

Од највећег и најмодернијег хотела у СФРЈ са капацитетом од 1.100 лежајева, сада су у употреби само банкет сала, ресторани у приземљу и поједине канцеларије, што је и довољан разлог да се још једном отворе свечано врата за госте, као давне 1969. године. Ипак, након реконструкције, под окриљем франшизе "Кемпински".

По нацрту, грчки инвеститор QS investment комплексу ће моћи да придода још две куле од 140 метара, чији је "претходница" од 147 метара наишла на неодобравање. Северна вишеспратница, у продужетку Гоце Делчева, биће пословни објекат, а насупрот њој биће смештени станови и апартмани, али као хотелски смештај.

Док ће "Југославија" и "Гранд касино" моћи само да освеже изглед у постојећој квадратури, за уништен део између оба анекса током бомбардовања предвиђена је потпуна промена - тржни центар од три спрата. У продужетку зграде хотела "Југославија" моћи ће да се направи још један пословни објекат исте спратности.


ШИРИ СЕ БУЛЕВАР

УРБАНИСТИ нису заборавили ни саобраћајну инфраструкутру, па ће Булевар Николе Тесле бити проширен за две траке код раскрсница са Гоце Делчева и Алексиначких рудара, за десна скретања ка комплексу. Такође, поред постојеће црпне канализационе станице "Ушће", мораће да се изгради још једна.


ПЕШАЧКИ КОРИДОР И ДЕЧЈИ ВРТИЋ

У ОКВИРУ целог будућег комплекса, у плану је и дечји вртић са капацитетом за 80 малишана и пешачки коридор који ће делити нови кварт од зелене површине уз дунавски кеј. Паркирање ће бити омогућено у надземним и вишеетажним подземним гаражама.