ПОТПИСИМА Зоране Михајловић, министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Мохамеда Алабара, члана Управног одбора компаније "Игл Хилс", и Александра Трифуновића, директора компаније "Београд на води", у недељу је озваничена сарадња на заједничком пројекту Владе Србије и Уједињених Арапских Емирата. У документу је наведено да је у питању улагање у спектакуларно градско средиште дуж Саве, у којем ће Србија бити власник 32 одсто, док ће страни партнер на располагању имати 68 одсто капитала.

Компанија из УАЕ ће обезбедити 300 милиона евра, од чега ће половина суме бити у форми капитала, док остатак представља 150 милиона евра позајмице оснивача. Пројектом је предвиђено да се, до 2045. године, на површини од око 177 хектара изгради више од милион квадратних метара стамбених објеката, око 750.000 квадратних метара пословног и комерцијалног простора, више од 62.000 квадрата вртића, школа и установа културе и око 242.000 квадрата нових зелених површина. Стриктно је наведено да у првих 20 година, мора бити окончана изградња половине предвиђених објеката. Уколико се испоштују све тачке из уговора, на пројекту на Сави ће бити ангажовано више од 13.000 људи, а предност ће имати радници из Србије.

- Жеља Владе је да будућим генерацијама остави бољу, успешнију и лепшу Србију - истакла је министарка Михајловић. - Пројекат "Београд на води" је велика могућност да се запосли грађевинска и машинска индустрија у земљи. Желим да се овај уговор оствари у року и да буде на понос свему оном што ћемо у Београду и Србији направити. Од времена кад је најављен пројекат, нико није веровао да ће се он остварити, али је Влада и овим поступком показала да испуњава све што је обећала.

Потпредседница Владе Србије је нагласила да ће већ крајем лета почети изградња објеката на Сави. То ће бити две стамбене куле које су премијерно приказане у Кану, на највећем светском сајму некретнина.

Власник компаније "Игл Хилс" из УАЕ, чија фирма ће градити "Београд на води", Мухамед Алабар, рекао је да се ради о важном пројекту за грађане Србије и његове земље, и да је данашњи дан онај у коме се прославља почетак веза две државе и једне лепе економске сарадње.

- Велики инфраструктурни подухват као овај може да има велики значај за све грађане и утицај на економске активности, као и на приказивање нових начина изградње и дизајна зграда - рекао је Алабар. - Читав пројекат "Београда на води" заснива се на два стуба, један је премијер Србије Вучић, без чије визије и инсистирања пројекта не би било, и други - Владе УАЕ, која је дала своју подршку и имала притисак да се то направи. То је сјајна мешавина стручности, знања и новца.

Градоначелник Београда Синиша Мали је рекао да ниједан детаљ сарадње између ВС и УАЕ неће бити тајан. Он је напоменуо да ће уговор о реализацији пројекта "Београд на води" бити правноснажан када Комисија за заштиту конкуренције да одобрење и да ће већ тада јавности бити предочени сви његови елементи.

- Потписивање уговора је важан дан за Србију и почетак остварења вишедеценијског сна да се Београд спусти на овај део реке - казао је Мали. - Овај пројекат је значајан за будућност главног града, јер ће допринети запошљавању и покренути привреду и грађевинску индустрију. Тиме показујемо да смо створили позитивно инвестиционо окружење, да можемо да привучемо велике инвеститоре и за их задржимо. "Београд на води" је највећи пројекат овог типа не само у региону већ и у Европи и треба да будемо поносни што се реализује баш у нашој земљи. Рад на пројекту је добар пример како све институције, и републичке и градске, могу да раде као тим и заједнички да решавају проблеме.

Градоначелник је напоменуо да се још не зна колика ће бити цена квадрата на Сави, док је министарка грађевине истакла да сви показатељи "говоре" да неће бити проблема са њиховом продајом. По њеном мишљењу, ни у назнакама не постоји сценарио по којем би станови и пословни простор, по завршетку изградње, остали без власника.

Иначе, до сада је срушено 190 од 246 објеката на подручју где ће бити прва фаза "Београда на води" - рекао је градоначелник Синиша Мали. - Пресељено је 90 породица и уклоњено 46 бродова.

МИНИСТРИ

Потписивању уговора у згради "Геозавода", која је прва реконструисана средствима партнера из УАЕ, присуствовала је већина министара Владе Србије. Међу њима су били Расим Љајић, Небојша Стефановић, Кори Удовички, Иван Тасовац, Снежана Богосављевић Бошковић, Вања Удовичић...

ПОНОС СРБИJЕ

Велики градови и велике земље изграђени су на великим сновима чија је величина део људи застрашивала - поручио је у недељу премијер Србије Александар Вучић, у писаној изјави после потписивања уговора. - Захваљујући пројекту "Београд на води" упослићемо десетине хиљада људи, обезбедити раст грађевине и терцијалног сектора. Ово ће бити најлепши део града и Србије и тиме ћемо се сви поносити.

И ПРОТЕСТ И ПОДРШКА

У току церемоније, преко пута зграде "Геозавода" се окупило више стотина противника пројекта, који су изражавали своје негодовање, због како тврде "срамног уговора". Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" поставила је транспарент "Београд неће буржујски кварт на води".

На улазу у "Геозавод" била је потпуно другачија слика, јер су присталице Српске напредне странке аплаузом поздравиле потписивање уговора. На кружном току била су постављена два трамваја, тако да гости и министри који су излазили нису могли да виде протестанте на супротној страни, у Улици Kраљевића Марка.