ДОК се градске власти у Београду заједно са таксистима боре против илегалних возача који наплаћују вожњу, шушка се да би ово тржиште могло да постане још тесније већ крајем маја. Наиме, поред домаћих "дивљака", таксистима у главном граду конкуренција би могла да буде и америчка фирма "Убер" која путем мобилне апликације спаја путнике с најближим слободним возачима, без обзира на то да ли су у питању професионални таксисти или не.

Најаву да ће следећег месеца у Београд, као и у остатак региона, стићи компанија која путем андроид апликације нуди алтернативу класичном таксију, узбуркала је домаћа удружења. Београдски таксисти су се тим поводом у среду нашли за столом са надлежнима из Министарства за саобраћај како би стали на пут превозу који сматрају нелегалним и небезбедним.

- Став свих удружења и таксиста је да ћемо се борити свим силама да спречимо долазак "Убера" - каже Александар Бијелић из Савеза такси удружења Србије. - Тврдим да то није добро не само за нас таксисте због нелојалне конкуренције, већ пре свега за грађане и њихову безбедност. Константно се боримо против нелегалних таксиста, а ова апликација помаже управо таквима да дођу до муштерије. И став Министарства је да неће дозволити било коме са таквом апликацијом да ради јер је то у супротности са законском регулативом.

Иначе, уз помоћ "Убер" апликације сваки корисник андроид телефона може практично да буде и клијент и таксиста, независно од тога да ли има такси дозволу. То није професионални возач са лиценцом, а не вози ни професионално возило које мора на технички преглед сваких шест месеци.