ЗАХВАЉУЈУЋИ новом, обновљеном изгледу Миленијумске куле на Гардошу, Земун бележи чак 20.000 више туристичких посета него што је то било раније. Од 2007. године атрактивна кула, направљена 1896. године, постаје туристички центар овог дела града, и омиљена панорамска тачка изнад Дунава.

Домаћин приликом посете овом важном здању био нам је Ђорђе Чубрило, ликовни уметник фотографије и закупац овог раскошног простора, који брине о његовом реновирању и новим садржајима.

Све ново

- Када сам дошао овде, била је то руина пуна којекаквог отпада - објашњава Чубрило.

- Али, не бих се враћао на оно што је било, драгоценије је да јавност сазна шта је све урађено. Комплетно су замењене електричне, водоводне и канализационе инсталације, окречен је и адаптиран сав ентеријер, реконструисано је степениште унутар куле, ограда на видиковцу подигнута је на безбедан ниво, а оригинални лустер из 1896. године потпуно је рестауриран.

Поред овога, стручњаци су уградили компјутерску мрежу у целом објекту, у Галерији је уграђено подно и зидно грејање, као и у атељеу на првом спрату, где су обновљене и терасе... У подруму је санирана влага, а постављен је и нови мокри чвор.

- Уградили смо и декоративно осветљење, али и видео-надзор, који је директно повезан са полицијском станицом у Земуну. Уграђене су и посебне решетке за одвођење атмосферске воде у кишну канализацију, очишћени су графити са фасаде у приземљу... Најважније је да су сви радови обављени уз сагласност Завода за заштиту споменика града Београда, а њиховим стручњацима смо посебно захвални на сарадњи и разумевању.

Нове вести које наговештавају бољи изглед и лепши живот овог објекта односе се на одлуку Секретаријата за комунално-стамбене послове, који је одобрио да ЈКП „Зеленило“ заједно са Заводом за заштиту споменика почне уређење платоа унутар тврђаве, паркинга испред куле, прилазног степеништа, безбедносне ограде и чесме, која ће бити постављена како би бициклисти могли да се освеже. Наш саговорник подсећа на то да управо поред куле пролази важан коридор љубитеља двоточкаша, и да овуда пролази бициклистичка стаза европске важности.

Права фото-секција

Циљ наших домаћина, као и љубитеља овог дела Земуна, јесте да убудуће додатно обнове све фасаде ове куле, а да коначно реконструишу тврђаву Гардош из 13. века.

- Сада у приземљу имамо галерију уметничке фотографије, у којој се не плаћа котизација за излагање, и намењена је првенствено младим ауторима фотографије као гране уметности. На првом спрату биће студио за проучавање и снимање појединачних и породичних портрета у црно-белој и свим другим дигиталним техникама. У самом атељеу налази се школа, одосно секција за проучавање фотографије, за основце од петог до осмог разреда.

- Школа ће бити бесплатна и неће издавати дипломе. Ту ће деца моћи да изучавају фотографију, баш као што сам ја то чинио када сам био као они. Мене су такође професори на секцији „заразили“ љубављу према фотографији. Зато хоћу ту љубав да пренесем на малишане. Хоћу да их научим да воле фото-апарат, а у ово време, када су изложени различитим пороцима, љубав ка уметности је драгоцена и незаменљива.

ЗА МАЛИШАНЕ

Последњи спрат куле биће резервисан за редакцију коју ће чинити ученици старијих разреда основних школа, који ће учити како да постану новинари и сниматељи који ће се бавити екологијом и биологијом Дунава на потезу од 15 километара, који се налази на територији општине Земун.

- Жеља нам је да се чланови ове редакције укључују у програме свих телевизија тако што ће реферисати о најважнијим догађајима у оквиру полуминутних извештаја.

СЕДАМ МИЛЕНИЈУМСКИХ СПОМЕНИКА

Угарска држава је направила Миленијумску кулу заједно са још шест грађевина.

- По провереним изворима из Будимпеште, постоји седам миленијумских споменика - објашњава Чубрило. - Они се односе на период од 896. до 1896. и мађарско хиљадугодишње постојање на овим просторима. Ови споменици су потпуно различите архитектуре, а налазе се на седам локација у Европи.

Први овакав објекат је у мађарском граду Опустасер, други у граду Паннонхалма, трећи у месту Нитра у Словачкој, а у истој држави постоји код града Девин. Пети је у Украјини, код града Мункацхево, шесто у Румунији, код Брашова, а седма кула је ова, наша, земунска.

МИЛАНКОВИЋ

На другом спрату Миленијумске куле у припреми је стална поставка електродинамичких или покретних модела Милутина Миланковића, у вези са сменом ледених доба.

- Ову изложбу публици ће представити академик Ђорђе Злоковић и професор Александар Петровић.

ПОРОДИЧНИ АНГАЖМАН

Иницијативу за обнову Миленијумске куле покренула је породица Чубрило, које је уложила своја средства у обнову, а све је учињено у сарадњи са Општином Земун, Секретаријатом за привреду Београда, Секретаријатом за енергетику, ЈКП „Јавно осветљење“, Заводом за заштиту споменика...

- Необично је драгоцено да је током 2011. и 2012. године Завод за заштиту споменика извршио детаљна и коначна археолошка истраживања на овом простору - објашњава Чубрило. - Тиме је и коначно отворен пут уређењу платоа на Гардошу.