ХАЛА 11 Београдског сајма већ месец и по дана привремени је дом за 306 Обреновчана који су побегли од водене стихије. Међу њима је око 80 деце која немају могућност да се врате својим кућама. У десет прихватних центара широм града и даље смештено је укупно 1.140 евакуисаних грађана, а како кажу надлежни, ту ће остати све док се не укине ванредна ситуација.

Према речима Дарка Главаша из Градског штаба за ванредне ситуације, 25.000 Обреновчана, колико их је пре само месец и по дана побегло од поплава, било је смештено на 56 локација у Београду.

- У колективном смештају, тренутно, борави нешто више од 1.000 људи - објашњава Главаш. - Свакога дана из њих оде по неколико грађана, када им се обезбеде услови за повратак у домове. Највише их је и даље у касарни у Обреновцу и на Београдском сајму.

Како изгледа „привремени живот“ у колективном центру, објаснио нам је један од грађана, чија је кућа комплетно страдала у поплавама.

- Већ четири недеље са својом породицом се смуцам по прихватним центрима - пожалио нам се Предраг Митровић, из Умке, који каже да му је кућа потпуно уништена и да нема где назад. - Људи који брину о нама су нам на стално на услузи, воде рачуна о свему, међутим, није лако живети са још 300 људи у истој просторији.

Мада им чисте постељине, гардеробе и лекова, како кажу, не фали, проблем им представљају оброци.

- Забранили су конзумацију куване хране - објаснио је Предраг. - Већ више од две недеље, једемо само суве намирнице, паштету, месне нареске и слично...

Међу евакуисаним грађанима налази се и око 80 малишана

Из Градског штаба за ванредне ситуације потврдили су информацију се у прихватним центрима сервира искључиво сува храна.

- У колективном смештају постоји велики ризик од заразних болести - каже Главаш. - Претходних недеља постојале су индиције да може доћи до епидемија због конзумације спремљених оброка. Због тога је Црвени крст донео одлуку о забрани такве исхране на свим локацијама где има пуно људи.

Жене, деца и стари су, тврде надлежни, добили најбољи смештај, а већина њих ове дане, док чекају да се врате, проводи у хотелу „Обреновац“.


РАСПОРЕЂЕНИ ОД “ПАЛАСА“ ДО КАСАРНЕ

Обреновчани су распоређени у десет прихватних центара од којих су у градском језгру Београдски сајам и хотели „Палас“, „Ексцелзиор“ и „Београд“. Последњих месец дана прихватни центри постали су и делови касарне у Обреновцу, хотела „Обреновац“, радничко прихватилиште у Устаничкој, касарна у Јакову...