Град Београд убудуће више неће новчано помагати најсиромашнијим пензионерима који имају мања примања од 20.000 динара. Подсећамо, претходне две године, град је у четири рате, најсиромашнијим пензионерима помагао са 1.000, 4.000 и 5.000 динара, зависно од тога да ли су примали мање од 15.000, 18.000, односно 20.000 динара.

У Одлуци о правима и услугама социјалне заштите, на основу наведеног у Службеном листу, види се да град укида члан 15. по коме је имао могућност да помогне Свратишту за децу, које 24 часа дневно брине о младима који живе и раде на улици.

- Нисмо обавештени о овој одлуци града, јер смо претходних десет дана били ангажовани око деце из поплављених подручја - прича Милица Ђорђевић, извршни директор Центра за интеграцију младих. - Ове године нисмо имали финансијску помоћ, осим што користимо градске просторије у Крфској улици. Верујем, ипак, да нам неће бити угрожен рад у наредном периоду.

Град је из свог делокруга рада избрисао и услуге подршке за самосталан живот, па неће бити више финансирана персонална асистенција за одрасле и старије особе са телесним инвалидитетом. Право на повремену једнократну помоћ изгубила су деца без родитељског старања, ученици и студенти. Ову помоћ убудуће неће имати и ђаци основних, средњих школа, студенти, који имају сметње у развоју.

НЕ РАДИ ВИШЕ НИ БЕЛЕФ ЦЕНТАР Секретаријат за привреду преузео је послове у области зоохигијене, Секретаријат за пољопривреду интегрисао се у Секретаријат за привреду, док је основана служба за интерну ревизију града Београда, као и служба за буџетску инспекцију. Убудуће, Дирекција ФЕСТ-а биће Центар београдских фестивала, док су уникути БЕЛЕФ центар и „Југоконцерт“.

Измена је било и код интервентне новчане помоћи, као и код сталне новчане помоћи, што се односи на родитеље који имају тројке, четворке, петорке, шесторке и дупле близанце. Право на једнократну помоћ, убудуће, појединац и породица моћи ће да остваре само једном у календарској години, а тај износ не може бити већи од 80 одсто просечне плате.

Иначе, сутра би требало да буде одржана седница Скупштине града на којој ће се између осталог дискутовати и о социјалним давањима.


УКИНУТА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ

Град Београд укинуо је Управу за воде, а послове предузећа, предмете, архиву и запослене, преузео је Секретаријат за привреду. Престале су да раде и Канцеларија за младе, Управа за енергетику, Канцеларија за заштиту пацијената, Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима.