Вук Бојовић од почетка јуна вероватно више неће бити директор Бео зоо-врта! У граду се, како сазнајемо, припрема смена једног од руководилаца са најдужим стажом, који овим предузећем управља већ пуних 28 година, јер је према оцени људи из Скупштине Београда „Врт добре наде“ у потпуном хаосу и без икакве контроле. Зато се очекује да на првој наредној седници Скупштине града, почетком следећег месеца, кад одборници буду бирали директоре свих јавних предузећа, буде изабран и нови човек који ће управљати „Вртом добре наде“.

- Ситуација у београдском зоолошком врту је потпуно неодржива - чули смо у Скупштини града. - Хаос који влада у том предузећу наслеђен је од претходне власти. Зоо-врт је постао градско предузеће договором бившег градоначелника Драгана Ђиласа и директора Вука Бојовића. Међутим, град тада није формирао органе управљања као што је Надзорни одбор, нити има било какву контролу над пословањем предузећа.

Иначе зоолошки врт, како кажу, нема никакву имовину, смештен је на градском земљишту у склопу Калемегданске тврђаве, а како наводе у граду, нису пописане чак ни животиње.

- Таква ситуација је затечена када су нови људи преузели руковођење Београдом - кажу у граду. - Већ на следећој седници Скупштине биће формирани органи управљања и уведена контрола пословања. У ЈП Зоо-врт ће се после много година увести ред.

Директор Вук Бојовић нам је рекао да је све ово што се сад дешава у вези са зоолошким вртом вероватно намештање његове смене, али га то уопште не занима.

ШКОЛОВАНИ ЧУВАР ЖИВОТИЊА Позната је прича да је Вукова мајка Јованка, када је чула да ће радити у зоолошком врту, рекла: „Отхранила сам те и одшколовала уз силну муку, завршио си највише школе, а сад ћеш да чуваш животиње у Београду. То си могао да чиниш и овде на Дурмитору, без школе“.

- Ја сам све ово у врту направио од А до Ш и створио својеврсну институцију - каже Вук Бојовић. - Од једног потпуно урушеног и уништеног врта направио сам место по којем се препознаје Београд. Сада ми о мом делу суде људи који се не разумеју у овај посао.

Иначе, у последњих месец дана у Зоо-врту су се десила два инцидента. Прво је бели вук, којег је волонтерка Олгица М. шетала и са којим се играла напао и изгребао двогодишњу девојчицу док је са баком и родитељима пролазила стазом. Потом је други вук умакао чуварима из кавеза, који су га после 15 минута ухватили у делу где се налазе понији, сатеравши га у ћошак. Вук том приликом никога није повредио.

После ових инцидената на врата зоолошког врта покуцала је и полиција, а после више саслушања подигли су кривичну пријаву против Вука Бојовића као одговорне особе и Олгице М. због изазивања опште опасности. Прво основно тужилаштво покренуло је тада и предистражни поступак. Приватну тужбу против Бео зоо-врта поднели су и родитељи изгребане девојчице.

ОЖИВЕО И ОБНОВИО ВРТ

За Вука Бојовића увек се говорило да је подигао Бео зоо-врт на ноге. Од места где су животиње живеле у тешким условима, у оронулим и оштећеним зградама, направио је уређену оазу практично у центру града. Простор је обновљен, уређене су стазе, ограде, повећан број животиња. Ипак, све време Бојовић је тражио да се врт прошири на још седам хектара Доњег града, које је заузимао пре Другог светског рата, али за то никада није било добре воље, а пре три године власти су закључиле да би тако нешто угрозило Београдску тврђаву као споменик културе.