НА углу улица Мике Аласа и Цара Уроша на Дорћолу где је пре тачно 98 година мајор Драгутин Гавриловић одржао чувени говор браниоцима Београда, Градски одбор Српске напредне странке открио је спомен-обележје у част свим палим борцима.

Речи од којих се леди дах, сада су поново овековечене у бронзи на иницијативу глумца Тихомира Арсића, који је открио плочу заједно са председником Народне скупштине Републике Србије Небојшом Стефановићем.

Пред стотинама грађана и Удружења поштовалаца и потомака добровољаца и војника ослободилачких ратова 1912-1918. године освануло је ново спомен-обележје, јер је старо украдено, као и обновљен зид од скарадних графита сада достојно имена Драгутина Гавриловића.

Службом епископа Јована Ћулибрка, као и наступом хора "Кир Стефан" и Биље Крстић са групом "Бистрик" одата је пошта свим погинулим јунацима чији су подвизи пали у заборав, баш као што је неустрашиви мајор након одбране Београда, пробијања Солунског фронта и заробљеништва у концентрационом логору скончао у болести и беди 1945. године.

ГРАД: САМО СТРАНАЧКА ПРОМОЦИЈА

ГРАДСКА комисија за споменике и називе улица изразила је жаљење зато што се лик и дело мајора Драгутина Гавриловића користи за страначке промоције, јер представници СНС нису поштовали јасно прописану процедуру и градске одлуке.

У саопштењу се напомиње да ником није дозвољено да без претходног одобрења или консултација са надлежнима, поставља обележја у Београду.