ПОСЛЕ скоро два и по месеца, градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић, упркос све чешћим причама о "распаду коалиције", поново су заједно радили на терену. Највиши функционери престонице у понедељак су у насељу Камендин уручили кључеве станова, који су дати у закуп на одређено време угроженим суграђанима.

Сигуран кров над главом у наредних пет година имаће 176 породица. У уторак је усељено око двадесет фамилија, а наредних дана кључеве ће добити и остали.

Подсећамо, ово је пети конкурс за давање стана у закуп на одређено време. Од 2007. године до данас усељено је 626 породица.

- То је одраз жеље да у Београду најугроженијим суграђанима омогућимо бар основне услове за живот - рекао је Ђилас и подсетио да станари у социјалним становима плаћају 1.900 динара месечно, што је најнижа цена за било које социјално становање у Србији. - Ови суграђани имаће и друге попусте на плаћање дажбина. Криза је и људи тешко живе.

Александар Антић указао је на чињеницу да се за 176 станова пријавило око 1.200 људи.

- У Београду има много оних који веома тешко живе. Учинићемо све што можемо да им помогнемо. Још 2003. планирано је да се изгради 720 оваквих станова, што значи да нам је преостало још стотинак - прецизирао је Антић.

Нови становници Камендина нису крили задовољство. Блок зграда плански је урађен. Поред паркинга, у атријуму је уређен парк са свим елементима потребним за дечју радост. План просторија у становима је добар јер имају много светла. Сваки дом има ПВЦ столарију, паркет, радијаторе, кухињске елементе...

ИЗГРАЂЕНО УКУПНО 18.262 КВАДРАТА СТАНОВЕ на конкурсу добило је 105 особа са телесним оштећењем, као и 31 ромска породица која је расељена из нехигијенских насеља. Изградњу стамбене четврти укупне површине 18.262 квадрата финансирала је Агенција за инвестиције града Београда, а право на учешће на конкурсу имала су лица која корисници права на материјално обезбеђење и лица чији укупан приход домаћинства не прелази 80 одсто републичког просека.

Ратни војни инвалид Евђић Новак (45) први је у понедељак добио кључеве. У наредних пет година, он ће на располагању имати једнособан стан од 33 квадрата.

- Претходних година тешко сам живео. Нисам имао никакав кров над главом, већ сам се за конак сналазио код пријатеља - прича Евђић. - Сада ће све бити другачије.

НИСУ НИ ПОКУШАВАЛИ ДА КРИЈУ СУЗЕ

САМОХРАНА мајка Славица Стојановска (47), један од нових закупаца, није могла сузе да сакрије.

У двособном стану од шездесетак квадрата, са њом ће живети Маргарета (20), Бобан (18), Моника (15), Ђурица (12) и Јелена (9).

- До сада смо живели у руинираној кући у Раковици. Немам посао, као ни двоје старије деце који су окончали школовање. Живимо од социјалне помоћи и дечјих додатака - прича Славица.