ПРЕДСТОЈЕЋЕ лето Новобеограђани ће моћи да шетају теразијском калдрмом, освеже се у старој фонтати пречника 12 метара и провозају трамвајем који вуку коњи! Уколико и житељи Старог града пожеле да поједу сладолед окружени дамама у елегантним хаљинама и господом са халфцилиндрима - мораће да пређу Саву!

Изградња тематског парка "Теразије", који ће бити украшен репликама објеката из 1930. године и који се налази између Железничке станице "Нови Београд" и Тржног центра "Супер Веро", приводи се крају. До почетка лета Београђани ће моћи да се врате у време пре Другог светског рата, када су Теразијама пролазили трамваји, даме шетале у живописним хаљинама, а господа носила цилиндре...

- Према идејном решењу на овом простору се увелико гради сценаристичка реплика Теразија из тридесетих година - каже Ненад Миленковић, председник Општине Нови Београд. - Теразије ће чинити средишњи део трга прекривен калдрмом, са фонтаном које ће изгледати као стара (а не садашња), али и верне реплике објеката попут хотела "Москва", "Балкан" и "Касина", који ће доминирати овим простором. Фасаде објеката, који се тренутно граде, биће "пресвучене" кулисама, како би што верније приказале предратни Београд.

У тематском парку Београђани ће моћи да попију кафу, да се прошетају и опусте. На том простору налазиће се и кафане у чијим ће баштама служити конобари одевени у униформе из тог доба. Овде ће се одвијати и културна дешавања попут изложби, филмских пројекција, представљаће се стари занати, продавати сувенири, али и промовисати туризам престонице. Објекти у парку, који ће иначе бити затворен за саобраћај, радиће током целе године.

ПАРК У БРОЈКАМА * 18.000 квадрата укупна површина парка
* 6.800 квадрата оригиналне калдрме
* 3.700 квадрата само пешачких стаза
* 3.000-4.500 квадрата пословног простора
* 600 квадрата зелене површине
* 10 објеката у целом комплексу

- Овај парк, који ће имати 600 квадрата под зеленим површинама, моћи ће да се изнајмљује филмским екипама, модним студијима за ревије или неке друге догађаје којима приличи овакав амбијент - објашњава Миленковић. - Постављају се и шине у дужини од 400 метара, а биће и два трамваја која су некада возила Теразијама. Очекујемо и олдтајмере, али тек када решимо проблем како да их "сачувамо" од посетилаца.

"БУВЛЈАК" ЋЕ БИТИ ИСЕЛЈЕН

ТЕМАТСКИ парк ће остати, чак и када буде завршена Железничка станица Нови Београд, па и Аутобуска станица са које ће полазити аутобуси ка Војводини и западној Европи.

- Једино ће ОТЦ, популарни "бувљак", бити исељен, а све остало остаје - каже Миленковић.- "Теразије" ће бити туристичка атракција. Ово је одлична локација за разне манифестације. Станица ће бити по угледу на европске, неће заузимати велики простор, него ће бити функционална.

ГРАД ФИНАНСИРА ГРАДНјУ ПАРКА

ИЗГРАДНјУ тематског парка финансира град Београд, општина Нови Београд је задужена за изградњу објеката, док градска предузећа уређују зелене површине и граде инфраструктуру. Нови Београд ће изнајмљивати простор од 3.000 до 4.500 квадрата и убирати приход. До сада је велики број угоститеља показао интересовање за закуп пословног простора у парку, па се очекује велика конкуренција када буде расписан јавни позив.