НЕКАДА познати глумац Предраг Ћерамилац (67) у понедељакје скоком са седмог спрата зграде у насељу Медаковић 3 окончао живот. Како "Новости" незванично сазнају, несрећни човек је боловао од рака у поодмаклом стадијуму, а нажалост, ово није прва трагедија која је задесила породицу Ћерамилац. Предрагов син је настрадао пре неколико година "играјући" се пиштољем, а коју годину пре тога трагично су га напустиле и обе ћерке близнакиње.

Несрећа се догодила у понедељак после седам часова, саопштила је портпаролка Хитне помоћи др Нада Мацура, а екипа лекара је на лицу места могла само да констатује смрт.

Ученицима оближње Основне школе "Милан Ђ. Милићевић" био је забрањен излазак из зграде док је увиђај трајао, али су малишани, по повратку са наставе, застали поред места несреће, питајући се шта се ту догодило. Испред зграде је било поломљено неколико грана, а могли су да се виде и незнатни трагови крви. Станари околних зграда и запослени у оближњим радњама нису ни били свесни да се у њиховој близини одиграла трагедија.

Предраг Ћерамилац остаће упамћен по улогама у филму "Саша" и серији "Отписани".

*********************

СРПСКИ ДЖЕМС ДИН

НА 9. Фестивалу југословенског филма у Пули 1962. године, Предраг Ћерамилац добио је Златну арену за дебитантску улогу у филму "Саша" редитеља Раденка Остојића, и незваничну титулу "домаћег Джемса Дина".

У аналима домаће кинематографије, филм који је те године добио Сребрну арену у Пули и постао апсолутни хит у биоскопима, упамћен је управо по томе што су га обележили дебитанти - редитељ Раденко Остојић (добио је Златну арену за режију), сценарист Власта Радовановић (дебитовао као филмски писац), а поред Предрага Ћерамилца дебитовао је и Коле Ангеловски, данас познати глумац и редитељ.

Те 1962, Предраг Ћерамилац имао је 19 година, био је свршени матурант гимназије, и преко ноћи је постао звезда велике Југославије, идол младих и један од најпопуларнијих и најлепших младића од "Триглава до Ђевђелије" - готово да није било часописа који на насловној страни није објавио његову фотографију. Ћерамилац је после Златне арене у Пули снимио још око 15 филмова, у којима је играо са Душицом Жегарац, Радетом Марковићем, Мијом Алексићем, Петром Краљем, Божидарком Фрајт, Шпелом Розин, Јеленом Жигон... А онда је - нестао!

Много година касније, сећајући се времена када је биоскоп био најпосећеније културно место са најмногобројнијом публиком, а он једна од највећих звезда домаћих покретних слика, Предраг Ћерамилац је рекао да је његов глумачки период живота био само - случајност!

Ћерамилац, међутим, никада није желео да глума буде његова животна професија. Није се уписао на академију, већ на студије спољне трговине, а одмах после дипломирања јавио се у "Војводину транспорт", где је био стално запослен наредних 25 година.

Предраг Ћерамилац постао је отац близнакиња још као студент - са првом супругом Јадранком оженио се одмах после филма "Саша", а са другом женом, Лјиљаном, 1981. добио је сина Немању. (Р. Р.)