БЕОГРАДСКИ стоматолози би могли ускоро да постану права туристичка атракција. Услуге зубара у нашој земљи јефтиније су и до десет пута него у иностранству, иако у квалитету рада не заостају за колегама из Европе и света. То је био одличан повод за окупљање око заједничке идеје и покретање пројекта - дентални туризам.

У сарадњи са Туристичком организацијом Београда, издавачка кућа "Бечкерек" из Новог Сада, која је ту причу већ покренула у Војводини, планира да странцима понуди детаљан информативни водич и кроз београдске стоматолошке ординације. Према речима наших стоматолога, странци све чешће долазе у Србију - углавном по препоруци пријатеља, па би организовано деловање било много боље за све.
- Идеја је фантастична. Жељно очекујем да дентални туризам организовано заживи и у Београду јер то ће у сваком смислу, а нарочито у економском бити добро за све - рекао нам је Мирко Медић, власник стоматолошке ординације "Медић". - Град добија нове туристе, а стоматолози нове пацијетне.
Комплет здравствених услуга које се овде нуде су по техничкој опремљености и по кадровима на светском нивоу, а цене су знатно ниже.
- У Србији се користе исти, ако не и бољи, материјали од оних у иностранству, а цене су мање јер морају да прате домаћи стандард и економске услове - наводи Медић. - Наш факултет је један од ретких на коме студенти раде и уче се на људима, па због тога се има и више поверења. У Европи се до запослења вежба на луткама.
Интересовање за услуге српских стоматолога постоји свуда у Европи, али импланти су оно што се највише тражи.
- Словенци, Аустријанци, Французи, Немци, па и Швеђани су већ свесни да им се више исплати да плате пут, услугу и викенд боравак у Београду, него да оду код зубара у својој земљи. За странце су тренутно најпримамљивији импланти који код нас коштају од 500 до 700 евра по зубу, а у иностранству од 1.000 до 1.500 - каже Медић. - Са машином за прављење керачмичких зуба у рекордних 20 минута спремни смо за пацијенте којима је време новац.

ПРИВЛАЧНА ПОНУДА
Из Туристичке организације Београда кажу да је гостима који долазе због поправке зуба потребно понудити да виде и престоничке туристичке атракције.
- Идеја је врло корисна и има нашу продршку. То је још један одличан вид комуникације са туристима. На Београдском сајму туризма било је речи о томе. Цене и квалитет услуга београдских стоматолога су бољи него у другим европским градовима и свакако су веома привлачне свима- рекао је Дејан Веселинов испред ТОБ.- Наш сектор за развој већ је направио контакте са овдашњим ординацијама које су спремне да се укључе у "развој" медицинског туризма.

ЦЕНЕ ПОВОЛјНИЈЕ
ПЛОМБА у београдским ординацијама је око 20 евра - у иностранству је од 150 до 200. Протеза је код нас између 200 и 400 евра, у Хрватској три пута скупља. Металокерамичке крунице су од 60 до 90 евра - у иностранству је за то потребно издвојити између 400 и 500 евра. Керамичке крунице су код нас од 200 евра - у Немачкој више од 500. Бељење зуба за 45 минута у Београду је 250 евра - странци га код куће плаћају 400. Однос цена стоматолошких услуга у Србији и Италији је отприлике 1:8, па скелетна протеза за коју би у Милану морали да издвоје око 2.800 евра, у Београду добијају за само 350 евра.