СЕДНИЦА СО Земун, осма по реду, одржана је у среду без присуства опозиције и, очекивано, није трајала дуже од пола сата. "Нестали" одборници СРС разрешени су дужности у општинским радним телима, а уместо ових "неверних Тома" именовани су, односно изабрани, нови. Демократе су у законском року поднеле жалбу Окружном суду, а Скупштина града ће сачекати његову одлуку, од које зависи хоће ли у овој општини бити уведене привремене мере.

Осма седница у Земуну није била историјска, али зато је била експресно кратка. Наташа Анђелковић, члан општинске Изборне комисије, разрешена је дужности. Славко Јерковић, први човек Земуна, поновио је оптужбе на рачуна Владимира Новицког, шефа одборничке групе ДС, да је ову даму киднаповао са седнице ОИК.
- За то ће и кривично да одговара, јер нико нема права да упада на заседање изборне комисије - нагласио је Јерковић. - Он је после овог потеза изгубио морални кредибилитет. Да сам на месту Новицког, "покрио бих се ушима" и никада више не бих крочио у општину.
Дужности у општинским радним телима су разрешени и Зоран Савић, Ксенија Благојевић, Саша Максимовић и Владимир Костић. Осим ових четворо одборника СРС, још двојица - Душко Гошљевић и Зоран Туфегджић, отказали су послушност странци.
Челници Земуна кажу да се не плаше одлуке Окружног суда, уколико не буде политичких притисака.
- Ако Тадић и Ђилас изврше притисак на правосуђе, то ће бити узурпација власти на свим нивоима - додао је председник Земуна. - И ми смо предали неке одговоре суду, јер је већ било жалби и надамо се да ће ова институција радити професионално.
Окружни суд ће се изјаснити у року од 48 сати од приспећа тужбе, а Скупштина града ће сачекати његову одлуку. Уколико се утврди да је седница у понедељак одржана без кворума, град ће увести привремене мере у Земун.
- Поднели су тужбе и сада чекамо одговор надлежних - рекао је у среду градоначелник Драган Ђилас. - Проблем је, колико знам, што није било кворума. То је ствар о којој ће суд рећи своје. Ми ћемо према тој одлуци предузети мере које су у надлежности Скупштине града. Ако суд каже да оно што је урађено није легално, обавеза Скупштине града је да на првој седници уведе привремене мере у Земун.

БРОЈКЕ
33 ОДБОРНИКА ПРИСУСТВОВАЛА СЕДНИЦИ У СРЕДУ
29 ПОСЛАНИКА ЧИНИ КВОРУМ У ЗЕМУНУ

ПРЕТНЈЕ
ПРЕМА Јерковићевим речима, Драгана Бибић, заменик члана Изборне комисије, разрешена је јер се плаши за сопствени живот.
- Тој девојци су телефоном претили у понедељак и она ме је замолила да јој пружим заштиту - испричао је председник. - Позвао сам полицију и узели су изјаве.
И Душко Тарбук, Јерковићев заменик, показао је новинарима претње које је добио путем СМС. Анонимни аутор поручује му да "штити лопове".