БЕОГРАЂАНИН Иван Јаковљевић (15) станује у "паметној кући". Захваљујући "супер командеру" - програму који је сам направио, контролише све електричне уређаје у свом дому. Колико вас је пута у животу мрзело да устанете и укључите бојлер, шпорет, веш-машину, па и светло... Иван је нашао решење.


Једним кликом миша рингла почиње да се загрева, а бубањ да се окреће. Или, ујутру, када сте мрзовољни, тостер је већ загрејао хлеб, а музика се полако сама појачава, док се будите. Као у филму - Иван апарате пали и гаси из фотеље.
Већ неколико година нема му премца у такмичењима из информатике. Зато се и окитио наградом Скупштине града "Београдски анђео". Ученик је првог разреда Математичке гимназије. Са другарима у разреду оформио је тим КИО. Направили су презентацију Београда и освојили треће место на "Сименсовом" такмичењу у нашем главном граду. Ових дана стигла је лепа вест - 18. маја путују у Минхен на Европско такмичење.

- Не знам које ћемо место освојити, али нам је потврђено да је одлука жирија да смо међу шест најбољих - каже Иван Јаковљевић. - Учествовало је 4.500 презентација. Најбоља добија око 3.000 евра. Теме су биле везане за воду, како помагати другима и град где живите. Наравно, изабрали смо трећу и представили Београд кроз лепоту наших грађевина и срдачност житеља града са душом. Победнички тимови ће се у Минхену укрштати и правити заједничке пројекте. Ми ћемо сарађивати са Пољацима. Занимиљиво је да богата земља као Немачка нема представнике међу најбољима.
Иван је први пут за компјутер сео у четвртој години. Тада му се отац вратио из Канаде и донео рачунар. Направио је сину мамац: "Ако хоћеш да играш игрице, мораш се прошетати фолдерима." Тако је дечак улазио "у душу" рачунара. Са десет година успео је да направи први програм. После вишегодишњег вежбања, изродио се "супер командер".

- Програм могу да користе деца, родитељи, старији људи, али и слепи, јер има тонске опције - објашњава Иван. Планирам да га усавршим и то повезивањем са мобилним телефоном. Тако ћу, било где да се налазим, имати увид у оно што се дешава у стану. И никада се више нећу питати да ли сам заборавио да искључим шпорет или пеглу. Компјутер би ме преко мобилног обавештавао да ли неко непожељан покушава да уђе у кућу, или је у стану избио пожар.

Поред овога, Иван је креатор више програма за децу. Тако малишани да би дошли до онога шта желе у компјутеру, најпре морају решити неколико задатака или одговорити на постављена питања. Иван овакве програме назива педагошким, јер малишани уче скупљајући поене за забаву.
Добар је у свим природним наукама. Није скроман да то каже, али је и реалан да дода да му друштвене слабије иду. На пример, тежа му је лекција из историје од компликованог задатка из математике. Када је разговарао са нама похвалио нам се да су му професори физичког рекли "да се од почетка године на часу два пута ознојио". Тако и јесте - признаје талентовани дечак. Информатика је његов свет.

ДРИМ-ТИМ
У ПОБЕДНИЧКОМ тиму КИО, поред Ивана су и његови другари из разреда Немања Јањић, Станислава Милошевић и Лана Неоричић. Свако је имао свој задатак, да преводи, бира музику, фотографише... Зато су и направили једну од најбољих презентација, а можда и најбољу. Видеће у Минхену.

РАШЧУЛО СЕ...
НА наше питање о плановима и стипендијама, његов одговор је био: "Хоћу да останем у Србији и Црној Гори."

- Почели су да се јављају спонзори, а ускоро ћу програмирати нешто и за нашу познату фирму - каже Иван. - Хоћу да завршим Математичку гимназију и да упишем факултет. Наравно, бавићу се нечим што има везе са информатиком