VUČIĆ SUTRA U KOTORU: Samit lidera Zapadnog Balkana i EU pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija"

Novosti online

15. 05. 2024. u 14:27

SAMIT lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", biće održan sutra u Kotoru, a lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

ВУЧИЋ СУТРА У КОТОРУ: Самит лидера Западног Балкана и ЕУ под слоганом Један регион, заједничка визија

Foto: RTS Printskrin

Samitu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa njim u delegaciji biće i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je najavljeno, samit će početi u 9.30 časova, a domaćin je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena. 

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Inače, danas, uoči samita, održaće se sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju. 

Na samitu u Tirani razgovaralo se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta o "zelenim koridorima", odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih vaj-faj zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. godine do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

BONUS VIDEO: Svečano otvaranje vetroparka Krivača - prvog vetroparka u Istočnoj Srbiji


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)