OSKRNAVLJENA SRPSKA CRKVA NADOMAK PEĆI: Vandali na zidovima ispisivali grafite, Eparhija izrazila veliku zabrinutost (FOTO)

Novosti online

14. 05. 2024. u 19:19

EPARHIJA raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog najnovijeg napada na crkvu Svete Trojice u Selu Naklo kod Peći.

ОСКРНАВЉЕНА СРПСКА ЦРКВА НАДОМАК ПЕЋИ: Вандали на зидовима исписивали графите, Епархија изразила велику забринутост (ФОТО)

Foto: Eparhija Raško-Prizrenska

Prema izveštaju koji je Eparhiji dostavio parohijski sveštenik u Peći, nepoznata lica su provalila i ispisala grafite u crkvi posvećenoj Svetoj Trojici, u selu Naklo kod Peći, među kojima su i poruke “Alahu Ekber”, kao i na albanskom “uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu”!, ,,ne želimo crkve, želimo džamije….islam je jedina prava vera!”

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ovaj incident usledio nakon odluke kosovskih vlasti da Patrijarhu i episkopima Srpske Pravoslavne Crkve zabrane ulazak na Kosovo, čime su im onemogućili služenje Svete Liturgije i početak redovnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora u manastiru Pećka Patrijaršija, kako se to činilo još od 14. veka.

Crkva u selu Naklo posvećena je Sv.Trojici, i spaljena je u martovskim neredima 2004. godine.

Obnova je počela 2020. godine kada je očišćena porta i groblje. Kasnije je ograđena porta zajedno sa grobljem,postavljena je stolarija i urađen je krov na crkvi. U ovom selu je pre 2004. živelo 300 pravoslavnih Srba, čijom je inicijativom obnova ove crkve i započela.

Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i posebno su učestali poslednjih meseci. Najvećim delom ovi napadi na crkve i privatnu imovinu imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv srpske zajednice i Srpske Pravoslavne Crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!