MLAKA REAKCIJA AMBASADORA KVINTE: "Zabrinuti" zbog Kurtijeve odluke da se patrijarhu ne dozvoli ulazak na KiM

Милица Шкорић
Milica Škorić

14. 05. 2024. u 13:29

AMBASADE Kvinte oglasile su se saopštenje povodom zabrane ulaska patrijarha Porfirija na teritoriju Kosova i Metohije.

МЛАКА РЕАКЦИЈА АМБАСАДОРА КВИНТЕ: Забринути због Куртијеве одлуке да се патријарху не дозволи улазак на КиМ

Foto AP

- Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije na (tzv.) Kosovu, zabrinute su zbog odluke (tzv.) Vlade Kosova da ne dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i arhijerejima koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo kako bi prisustvovali svečanom početku redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog aabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Odluka (tzv.) Vlade je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i nije u skladu sa obavezama (tzv.) Kosova koje proističu iz dijaloga koji se vodi uz posredstvo EU.

Očekujemo od (tzv.) Vlade Kosova da ispunjava najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru, tako i u svom delovanju, da postupa u interesu svih svojih građana i da poštuje svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti.

I dalje pozivamo obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!