MLAKA REAKCIJA AMBASADORA KVINTE: "Zabrinuti" zbog Kurtijeve odluke da se patrijarhu ne dozvoli ulazak na KiM

Милица Шкорић
Milica Škorić

14. 05. 2024. u 13:29

AMBASADE Kvinte oglasile su se saopštenje povodom zabrane ulaska patrijarha Porfirija na teritoriju Kosova i Metohije.

МЛАКА РЕАКЦИЈА АМБАСАДОРА КВИНТЕ: Забринути због Куртијеве одлуке да се патријарху не дозволи улазак на КиМ

Foto AP

- Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije na (tzv.) Kosovu, zabrinute su zbog odluke (tzv.) Vlade Kosova da ne dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i arhijerejima koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo kako bi prisustvovali svečanom početku redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog aabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Odluka (tzv.) Vlade je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i nije u skladu sa obavezama (tzv.) Kosova koje proističu iz dijaloga koji se vodi uz posredstvo EU.

Očekujemo od (tzv.) Vlade Kosova da ispunjava najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru, tako i u svom delovanju, da postupa u interesu svih svojih građana i da poštuje svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti.

I dalje pozivamo obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku