PATRIJARHU ZABRANJEN ULAZAK NA KiM Oglasio se Petković: "To je politika laži i maltretiranja"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

13. 05. 2024. u 15:31

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković oglasio se povodom naredbe prištinskih vlasti koje su zabranile ulazak patrijarha Porfirija i sedmorici vladika na KiM.

ПАТРИЈАРХУ ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК НА КиМ Огласио се Петковић: То је политика лажи и малтретирања

Foto: SPC

- Vlasti u Prištini po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija zabranile su danas patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i sedmorici vladika koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na prostor Kosova i Metohije kako bi sutra prisustvovali zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji i bili sa stradalnim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. 

Patrijarh srpski je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije. Da podlost Kurtija bude još veća, zabrana je stigla 13 minuta pre najavljene posete, što posebno ukazuje na nameru Aljbina Kurtija da dodatnom maltretiranju i iznurivanju izloži patrijarha srpskog da više od sedam sati provede u putu.

Kao i uvek do sada, oficir za vezu Beograda u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama poslao je najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji, kao što viševekovna tradicija i nalaže, prisustvuje prvom danu Sabora SPC i bude podrška i oslonac vernom srpskom narodu koji ga je željno iščekivao. Međutim, jednostrano i suprotno svim sporazumima, Kurti mu je tu mogućnost uskratio. 

Patrijarh srpski gospodin Porfirije uvek je, u svakoj prilici i na svakom mestu svojim porukama, blagim rečima i potezima pozivao na mir i suživot Srba i Albanaca na prostoru Kosova i Metohije, ne deleći već snagom svog nespornog autoriteta spajajući ljude, šireći uvek i na svakom mestu hrišćanske poruke ljubavi i vere i nikada se, ni na jednom mestu nije ogrešio, ni rečju niti delima, o ta večita načela. Nažalost, to su vrednosti i poruke koje danas niko u Prištini ne razume, jer politika Aljbina Kurtija kojoj danas i pune tri godine svedočimo jeste politika razdora, mržnje, netrpeljivosti i netolerancije. 

I na ovom primeru, mi danas svedočimo nameri Prištine i Aljbina Kurtija da sa Kosova i Metohije proteraju sve srpsko i izbrišu tragove vekovnog postojanja srpskog naroda i srpske Crkve na ovim prostorima, pokazujući da je u Prištini živa upravo ona politika koja je dovela do toga da albanski pripadnik tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga upuca na Badnji dan dvoje srpske dece i da potom bude pušten na slobodu. Takva politika, politika mržnje, verske netolerancije, ugnjetavanja, zabrana kandidovala je takozvano Kosovo za članstvo u Savetu Evrope i neka se nad tom činjenicom u svetlu današnjih događaja dobro zamisle svi oni predstavnici međunarodne zajednice koji takvu politiku kreiraju i podržavaju. 

Nikada ugnjetavanje jednog naroda i njegovih verskih prava i sloboda nije donelo nikome dobro i dok su srpske svetinje na Kosovu i Metohiji mesta hodočašća i samih Albanaca koji u njima nalaze utehu i preko potrebni mir i isceljenje i gde su uvek dočekani otvorenih dveri, politika koja se danas kreira u Prištini čini sve da se te tanane veze prekinu - naveo je Petković.

BONUS VIDEO: VUČEVIĆ U BANATSKOM DVORU - Premijer u obilasku najvećeg podzemnog skladišta gasa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku