BEOGRAD NASTAVLJA DIPLOMATSKU BORBU: Rezolucija o Srebrenici mogla bi ove nedelje da se nađe u Ujedinjenim nacijama

Novosti onlajn

13. 05. 2024. u 07:30

POSLE dva odlaganja, Rezolucija o Srebrenici mogla bi ove nedelje da se nađe u Ujedinjenim nacijama. Do izjašnjavanja delegata, Beograd nastavlja diplomatsku borbu, kaže predsednik Aleksandar Vučić i najavljuje odlazak u Njujork. I pre glasanja, pojedine zemlje iznele su stav, a među onima koje su najviše uzburkale javnost, jeste odluka Crne Gore da podrži Rezoluciju, piše RTS.

БЕОГРАД НАСТАВЉА ДИПЛОМАТСКУ БОРБУ: Резолуција о Сребреници могла би ове недеље да се нађе у Уједињеним нацијама

Foto: Shutterstock

Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija su susedne zemlje koje su kosponzori rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici. Među njima nije i Crna Gora. Ipak, prethodnih dana jasan stav stiže iz kabineta tamošnjeg premijera. Glasaće "za".

Dva amandmana – šta je predložila Vlada Crne Gore

Idu i korak dalje. Vlada u Podgorici je na elektronskoj sednici usvojila dva amandmana na tekst rezolucije. Iz Vlade Crne Gore saopšteno je da treba zauzeti pomiriteljski i prijateljski stav, tako što bi se dopunom teksta predloga rezolucije otklonile sve sumnje u mogućnosti njene navodne zloupotrebe.

"Preporučljivo je da tekst predloga rezolucije sadrži dve adekvatno definisane i pozicionirane amandmanske formulacije, kojima će se nedvosmisleno potvrditi da je krivica za zločin genocida individualna, te da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili verskoj grupi. Uputno je ukazati i na neophodnost očuvanja odredaba opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", navodi se u saopštenju.

Veliki broj sahranjenih u Srebrenici donesen iz drugih gradova i sela

DEMOKRATSKA narodna partija obavestila je javnost da je njen predsednik Milan Knežević dobio pisanu izjavu od gospodina Karla Bozole, visokog predstavnika UN za vreme građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

U njoj gospodin Karlo Bozola pod zakletvom otkriva nove činjenice i detalje koji se odnose na dešavanja u Srebrenici 1995. godine. Primerak ove izjave, predsednik DNP-a je uputio premijeru Vlade Milojku Spajiću, predsedniku države Jakovu Milatoviću, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

- U Srebrenici je po šumama stradalo oko 1100 civila Muslimana, jer su bili naoružani, i odgovarali su na napade, ali je bilo i onih koji su kao nenaoružani takođe stradali, njih još oko 250 oko Srebrenice za tri godine, a vojnika Muslimana oko 2500 do 2800 do kraja rata. Svi ostali sahranjeni doneseni su iz drugih gradova i sela - navodi on u svom saopštenju

Pritisak na Spajića da odustane

Ne jenjavaju reakcije. Nakon najave da će Crna Gora podržati rezoluciju, srpske stranke traže rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

Predsednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ima jasnu poruku. Vrše pritisak na Milojka Spajića da Vlada odustane od najavljene odluke.

"Nismo mi vezani za bilo kakve fotelje, nismo mi vezani za bilo što, iako se vode različite prljave kampanje i od onih za koje se najmanje to moglo očekivati. Uradićemo sve što je u našoj moći, zajedno sa našom crkvom, zajedno sa našom braćom, ujedinjeni kao srpski političari i srpski narod da zaustavimo ovog premijera u jednoj lošoj i opasnoj nameri, ali samo nećemo dozvoliti, kažem, to je ona crvena linija, da onaj ko nas je tlačio, onaj ko nas je ponižavao, onaj ko je želeo da ne živimo u Crnoj Gori, da preuzme tu državu", poručuje Mandić.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

I poslednja dešavanja u susednoj Crnoj Gori, ocenjuju analitičari, oslikavaju unutrašnju političku situaciju. 

Banjaluka: Rezolucija donosi podelu

Banjaluka je jasna – rezolucija donosi podelu.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, kaže da je rezolucija politički dokument, iako stalno govore o individualnoj krivici.

- Generalna skupština je političko telo i ona može samo da donese političku odluku - ukazuje Dodik.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Rezolucije GS UN nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu.

BONUS VIDEO:

JOŠ JEDNA POTVRDA DA JE VUČIĆ BIO U PRAVU: Bosanci planiraju veliki udar na Srbiju nakon usvajanja rezolucije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice