NAJPOZNATIJI LOVAC NA NACISTE O DINKU: Gruhonjić treba da bude otpušten i uhapšen (VIDEO)

Novosti onlajn

11. 05. 2024. u 13:52

EKIPA Centra za društvenu stabilnost je nedavno boravila u Izraelu i obavila intervju sa prof. Jehudom Bauerom i dr Efraimom Zurofom. Razgovori su obavljeni za potrebe snimanja dokumentarnog filma ”Anatomija obmane: Srebrenica”.

НАЈПОЗНАТИЈИ ЛОВАЦ НА НАЦИСТЕ О ДИНКУ: Грухоњић треба да буде отпуштен и ухапшен (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/CZDS

Prilikom intervjua sa direktorom centra ”Simon Vizental” dr Zurofom, koji je poznat i pod nadimkom ”poslednji lovac na naciste”, povela se tema i o stradanju srpskog naroda na prostoru tzv. Nezavisne Države Hrvatske i u logoru smrti Jasenovac. Dr Efraim Zurof je posebno zaslužan za hapšenje Dinka Šakića upravnika ustaškog logora Jasenovac, u Buenos Airesu, 1998. godine.

Tokom razgovora, naročito je bila interesantna percepcija tih strašnih trenutaka za naš narod u savremenom društvenom i dnevnopolitičkom kontekstu, te je prokomentarisan i javni nastup vanrednog profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dinka Gruhonjića, u kojem Gruhonjić tokom svoje dubrovačke turneje, bez imalo sramote, svoje ime poredi sa ustašom Šakićem, koji je zaslužan za smrt preko 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Uz podsmeh i sprdnju, univerzitetski profesor iz Novog Sada, najblaže rečeno pogazio je spomen na sve stradale u genocidu nad srpskim narodom sprovedenih od nacista i ustaša.

Dr Zurof je inače bio inicijator i kreator operacije ”Poslednja šansa”, koja je sprovedena 2002. godine, a koja je imala za zadatak hapšenje poslednjih nacista koji su se nalazili na slobodi. Ti nacisti su putem pacovskih kanala, uz pomoć Vatikana, pobegli uglavnom u Južnu Ameriku i tamo dobili utočište pod diktaturom generala Perona.

Autor je godišnjaka ”Status Riport” koji govori o istragama i izručenjima nacista širom sveta. Član je Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu i počasni stanovnik Grada Novog Sada.

(nsuzivo.rs)

BONUS VIDEO:

SAČUVAĆEMO OBRAZ I HODATI UZDIGNUTE GLAVE: Završne reči predsednika Vučića na mitingu u Lazarevcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku