AUTORSKI TEKST Aleksandar Bocan-Harčenko: Zapad cinično falsifikuje istoriju

Piše: Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji

09. 12. 2023. u 14:53

KAO što se zna, 3. novembra ove godi­ne je Treći komi­tet Generalne skupšti­ne Ujedinjenih nacija usvojio ruski nacrt re­zolucije o borbi protiv veličanja nacizma, neo­nacizma i drugih tipova prakse, koji doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, kseno­fobije i s njima pove­zane netrpeljivosti.

АУТОРСКИ ТЕКСТ Александар Боцан-Харченко: Запад цинично фалсификује историју

Foto D. Milovanović

U bliskoj budućnosti - do kraja godine - dokument će biti razmotren na plenarnoj sednici Gene­ralne skupštine UN.

Aktuelnost ovog nacr­ta, nažalost, potvrđuje se činjenicom da cinič­na kampanja falsifi­kovanja istorije i preo­blikovanja javne svesti iz godine u godinu samo dobija na zamahu (pre neki dan je rusko Mi­nistarstvo inostranih poslova objavilo godi­šnji tematski izveštaj, koji detaljno opisuje tešku situaciju u ovoj oblasti). Štaviše, ove godine je svet bio svedok događaja bez presedana - javnog odavanja počasti ukrajinskom nacisti, bivšem dobrovoljcu SS divizije "Galicija", u kanadskom parlamentu.

Rezolucija koju je pre­dložila Rusija - i krug kosponzora iz svih regi­ona sveta - ima za cilj da usmeri zemlje ka zajed­ničkom suprotstavljanju širenju opasnih ideja o superiornosti jednih nacija nad drugima, što je dovelo do katastrofe Drugog svetskog rata. Da sačuva uspomenu na grandioznu pobedu ze­malja antihitlerovske koalicije nad okrutnim neprijateljem, koja je spasla narode Evrope i celog sveta od istre­bljenja i ropstva - zahva­ljujući tome je stvorena arhitektura Ujedinjenih nacija i savremeni si­stem obezbeđenja ljud­skih prava.

Prilikom razmatra­nja ruske inicijative, otkriva se pravi od­nos država prema ovim najvažnijim zadacima. Ogromna većina zemalja, članica svetske Orga­nizacije - uključujući i Srbiju - tradicionalno podržava nacrt. Države tzv. kolektivnog Zapada, koje su u manjini, 2022. i 2023. godine istupaju protiv, nastavljajući sa revizijom rezultata Drugog svetskog rata, ko­ji su utvrđeni u Povelji UN, Povelji i presudi Nirnberškog tribuna­la, kao i presudi Među­narodnog vojnog suda za Daleki istok.

Značajnu zabrinutost izaziva negativan stav nekadašnjih prestonica Osovine - Berlina, Ri­ma i Tokija, koji dovodi u sumnju iskrenost nji­hovih izjava o tome da su svesni svoje krivice za otpočinjanje najkrvavi­jeg sukoba u istoriji čo­večanstva, kao i tvrdnji o pokajanju za počinjena zverstva. S obzirom na to, da primetimo, pre­uranjeno je raspravljati o mogućnosti isključi­vanja iz Povelje UN for­mulacija o "neprijatelj­skim državama".

Uvereni smo da se ovde u Srbiji naša osećanja razumeju i dele. Srp­ski narod je na svojim ramenima poneo teret Drugog svetskog rata, po cenu ogromnih žrtava i gubitaka. Stradao je od brutalne NATO agresije 1999. (u koju su bile di­rektno uključene Nemač­ka i Italija). Suočio se sa pokušajima alban­skih radikala na Kosovu da veličaju nacističke saradnike (da se setimo, između ostalog, projekta obnove kuće kolabora­cioniste Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovi­ci), prezrivim odnosom zapadnih pokrovitelja Prištine prema sećanju na srpske junake pale u bitkama Prvog svetskog rata (najnoviji primer je varvarsko skrnavlje­nje spomen-obeležja na pravoslavnom groblju u Prištini na inici­jativu tzv. ambasadora Francuske i Nemačke).

Želimo da uverimo srpsku javnost da ova­kvi revizionistički pristupi Zapada neće ostati bez adekvatnog odgovora. Kao stalna članica SB UN, svesna svoje posebne uloge u održavanju međunarod­nog mira i bezbednosti, Rusija će uzeti u obzir rezultate glasanja o re­zoluciji o borbi protiv glorifikacije nacizma prilikom razmatranja kandidatura za nove čla­nove SB UN, u kontekstu rasprava o njegovom pro­širenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku