RUŠENJE DRUMSKOG MOSTA U PARAĆINU: Nova ćuprija zameniće staru (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

13. 05. 2024. u 11:30

U PUNOM je jeku uklanjanje drumskog mosta u Paraćinu na početku glavne Ulice kralja Petra Prvog, nakon čega ekipe izvođača radova, „Puteva“ iz Užica nastavljaju sa izgradnjom novog mosta.

РУШЕЊЕ ДРУМСКОГ МОСТА У ПАРАЋИНУ: Нова ћуприја замениће стару (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Ovi radovi su u okviru projekta izgradnje novih sedam mostova u Paraćinu, tri drumska i četiri pešačka, čime će biti kompletiran sistem zaštite Paraćina od izlivanja Crnice.

Akcija moćnih građevinskih mašina koje „dižu“ most privlače pažnju prolaznika. Ograda mosta je uklonjena, trenutno se ruši sama konstrukcija mosta, pa će ova ćuprija za dva-tri dana definitivno otići u istoriju. Okvirni rok za završetak novog prelaza je kraj avgusta.

Saša Ružić, kordinator projekta izgradnje novih mostova u Paraćinu, ističe da će se paralelno sa izgradnjom novog prelaza raditi i rekonstrukcija raskrsnice od mosta prema gradu, kod hotela „Orbis“. Ti radovi će malo otežati saobraćaj sa te strane Crnice, ali je važno da on neće biti potpuno zatvoren jer će biti propusta za ulice Svetog Save i Nikole Pašića.

Foto: Privatna arhiva

Saša Ružić, koordinator projekta izgradnje mostova

Najprometnija raskrsnica sa druge strane reke, kod Opštine, puštena je u saobraćaj posle višenedeljne rekonstrukcije.

- Ti radovi nisu potpuno završeni. Raskrsnica je presvučena prvim slojem asfalta, postavljeni su i novi semafori, a završni sloj asfalta biće urađen prilikom završetka obe raskrsnice i mosta – ističe Ružić, uz podsećanje da se mostovi grade radi kompletiranja sistema zaštite od poplava, kako se ne bi ponovila nezapamćena situacija iz maja 2014. godine. Već su završena sva četiri pešačka mosta i jedan drumski, a nakon završetka ćuprije koja se upravo pravi, preostaje izgradnja još jednog drumskog prelaza – kod fabrike Čokolend“.

Mostovi su donacija Vlade Švajcarske i ta investicija je već premašila osam miliona evra. Ružić dodaje da će sa prethodnom regulacijom korita reke Crnice i svim drugim izvedenim radovima koji su donacija Razvojne agencije Austrije, uključujući bujične pregrade u slivovima Grze i Crnice, Paraćin biti jedan od najbezbednijih gradova kad su u pitanju moguće poplave.

Novi mostovi za metar će biti izdignutiji u odnosu na stare, prema zahtevima stručnjaka „Srbijavoda“. U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za poslednji most koji će se graditi. Saobraćajnica čiji je most deo je u nadležnosti „Puteva Srbije“, pa je procedura komplikovanija, a nakon dobijanja građevinske dozvole biće raspisana javna nabavka za izvođača radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)