OBELEŽEN DAN OPŠTINE NEGOTIN: Uručene Majske nagrade i povelje

S. M. JOVANOVIĆ

12. 05. 2024. u 17:03

OPŠTINA Negotin zaslužnim pojedincima i kolektivima dodelila je Majske nagrade, povelje i plakete povodom 12. maja, Dana opštine koji se obeležava u spomen na dan kada je Nahija negotinska prisjedinjena Srbiji 1833. godine.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ НЕГОТИН: Уручене Мајске награде и повеље

Foto: S.M.Jovanović

Tradicionalne Majske nagrade i povelje za postignute rezultate u 2023. lokalna samouprava uručila je Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Negotina za 200 godina postojanja i značajan doprinos u oblasti obrazovanja i vaspitanja, Muzeju Krajine, koji je obeležio 90 godina postojanja, za ostvarene značajne rezultate i izuzetan doprinos u zaštiti kulturnog nasleđa opštine Negotin, Organizaciji rezervnih vojnih starešina opštine Negotin za dugogodišnju saradnju na očuvanju kulture sećanja, jačanju patriotizma i ljubavi prema otadžbini.

Dobitnik Majske nagrade je i Planinarsko društvo „Deli Jovan“, osnovano pre 70 godina za postignute rezultate i značajan doprinos u radu sa mladima i očuvanju prirodnih lepota opštine Negotin i Ljiljana Stojanović, profesorka fizike iz Negotinske gimnazije, za postignute rezultate i značajan doprinos u razvoju opštine Negotin u oblasti prirodnih nauka i obrazovanja.  Uz diplomu ova nagrada podrazumeva i novčani iznos u visini od po 188.250  dinara.

-Zadatak lokalne samouprave je da podrška koju pruža pojedincima, institucijama i udruženjima u svim oblastima bude kontinuirana i jača iz godine u godinu. A godinu za nama obeležila su ulaganja u putnu infrastrukturu, poljoprivredu, mesne zajednice, kulturu, obrazovanje i sport - rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Majske povelje tradicionalno se uručuju đacima za postignute reultate u prethodnoj godini. Danas su diplomu i novčanu nagradu u visini od po 94.125 dinara, nadležni uručili Nikolini Mitrović, učenici Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“za osvojenu prvu nagradu na republičkom takmičenju iz solfeđa i teoretskih predmeta u kategoriji teorije muzike, Urošu Stojanoviću, student ETF Beograd i Mihajlu Matoviću, učeniku Negotinske gimnazije, za osvojenu drugu, odnosno treću nagradu na prošlogodišnjem Državnom takmičenju iz matematike učenika srednjih škola.

Dobitnik je i Nikola Milošević, učenik OŠ „Branko Radičević“ za osvojenu prvu nagradu na Državnom takmičenju iz informatike,kao i Basket timu Negotinske gimnazije u sastavu: Milena Trailović, Teodora Trkulji, Lola Majstorović i Petra Mihailović  za osvojeno treće mesto i bronzanu medalju na Republičkom takmičenju u basketu „3 na 3“.

Uručene su i plakete opštine Negotin Slaviši Živanoviću, poljoprivrednom proizvođaču iz Karbulova, za izuzetan doprinos u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prim. dr Miomiru Petkoviću, radiologu u penziji iz Negotina, za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva, a naknadno će biti uručena i Slobodanu Bobanu Cvetkoviću, penzioneru iz Negotina, za izuzetan doprinos u sportsko-kulturnom i književnom stvaralaštvu.

Dan opštine Negotin praznuje se 12. maja na dan kada je 1833. Nahija negotinska prisjedinjena Srbiji.

- Proteklo je vreme od 191 godine od kada smo se izborili za slobodu i autonomiju. Poslednjih decenija u svaku od godina ugrađivali smo sećanja na mnoge važne događaje, posebno ovaj, i time jačali kolektivni duh, ukazivanjem na herojstvo i odlučnost ljudi sa ovih prostora koji su vodili mnoge bitke i izborili mnoge pobede. Jedna ode takvih je upravo vezana za 12. maj koji obeležavamo na primeren i dostojanstven način – rekao je mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!