MIRIS NARCISA ISPUNIO PLUĆA: Rekreativci na tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji na Stolovima

G. ĆIROVIĆ

12. 05. 2024. u 11:54

NA planini Stolovi koja se sa južne strane izdiže poviše Kraljeva, srednjovekovnog manastira Žiče, Mataruške Banje, tvrđave Maglič i Ibarske klisure, održana je tradicionalna planinarsko-turistička manifestacija "Narcisu u pohode".

МИРИС НАРЦИСА ИСПУНИО ПЛУЋА: Рекреативци на традиционалној планинарској манифестацији на Столовима

G.Šljivić

Zaljubljenici u prirodu, rekreativaci, iskusni i planinari amateri svih uzrasta iz gradova širom Srbije ni ove godine nisu propustili priliku da na padinama ovog planinskog masiva uživaju u opojnom mirisu divljih narcisa i netaknutoj prirodi.

G.Šljivić

 

- Kada padine zabele cvetovima divljeg narcisa mislim da nema lepše planine od Stolova u čitavom regionu. Ova pitoma planina prava je oaza čistog vazduha, ovde se diše i uživa punim plućima - kaže Radmilo Filipović iz Trstenika, redovni učesnik ove akcije.

G.Šljivić

 

Sve do Usovice, vrha Stolova na nadmorskoj visini od 1.375 metara gde, prema rečima prekaljenih planinara, rastu najlepši i najmirisniji narcisi, vodi planinarska trasa dugačka oko 20 kilometara sa visinskom razlikom od oko 1.000 metara. Učesnici manifestacije slabije kondicije kojima je glavna trasa ipak preveliki zalogaj, koristili su kraću i lakšu stazu dužine 11 kilometara sa usponom od oko 700 metara.

G.Šljivić

 

- Lepo je uživati u netaknutoj prirodi stoletnih šuma, cvetnih livada i proplanaka, posmatrati krdo poludivljih konja i pokloniti se pravoslavnom krstu na vrhu planine, ali se moramo potruditi da tako i ostane, da sačuvamo ovo prirodno bogatstvo i za buduće generacije - poručuje grupa planinara koju smo zatekli na jednom od proplanaka. - Planinarenjem se bavimo amaterski, cilj nam je da za tri-četiri sata savladamo uspon, a onda da zasluženo uživamo.

G.Šljivić

 

Podrška

AKCIJA "Narcisu u pohode" na Stolovima sa povremenim kraćim prekidima održava se od 1956. godine. I ovog puta, uz podršku kraljevačke Turističke organizacije i lokalne samouprave, organizatori su bili članovi PSD "Gvozdac". Oni su se potrudili i da u Planinarskom domu "Zorica Gizdavić" u Brezni za učesnike obezbede ručak po simboličnoj ceni, odnosno donaciji za pomoć ovog doma.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)