NAJJAČE JAJE BIRAJU ZUBIMA: U Mokrinu se spremaju za 34. takmičenje "Tucanijadu"

Рада Шегрт
Rada Šegrt

03. 05. 2024. u 11:25

U nedelju, na pravoslavni Uskrs, u Mokrinu kod Kikinde biće održano 34. takmičenje u kuckanju farbanim kokošijim jajima. Titulu pobednika brani prošlogodišnji šampion Dušan Radić (71), penzionisani pravnik.

НАЈЈАЧЕ ЈАЈЕ БИРАЈУ ЗУБИМА: У Мокрину се спремају за 34. такмичење Туцанијаду

Foto: R. Šegrt

On i ove godine dolazi iz Švedske gde živi da poseti rođake u rodnom selu, ali i da se takmiči. Tako čini duže od deset godina.

Pre godinu dana pobedio je kuckajući se jajetom iz Mokrina, jer u ovom selu meštani znaju da iz gomile ofarbanih, izaberu ono najjače ljuske. Konkurencija je uvek velika, samo iz sela je oko stotinu takmičara, a ofarba se na stotine kokošijih jaja. Posebna je veština odabrati ono koje bi moglo da razbije sva ostala.

NAGRADE POBEDNICIMA

Mesna zajednica Mokrin uz podršku lokalne samouprave u Kikindi i sponzora, osim pehara, obezbeđuje i novčane nagrade za najuspešnije. Pobedniku u kategoriji seniora - 50.000 dinara, drugoplasiranom 30.000, a trećeplasiranom 20.000 dinara. Nagrade za juniore su 15.000, 10.000 i 5.000 dinara.

Foto: R. Šegrt

Finale prošlogodišnje 33. "Tucanijade"

- Jačina ljuske proverava se kuckanjem jajeta o prednje zube. Mi Mokrinčani po zvuku znamo koje ima čvrstu ljusku. Ako je zvuk tup, to nije dobro, a ako je jak i zvonak, onda je to jaje poželjno za takmičenje – objašnjava Živica Terzić, glavni sudija na „Tucanijadi“.

Foto: R. Šegrt

Tucanje jaja o zube

Takmičiti se može samo kokošijim farbanim jajima, koja su prirodna, bez ikakvih podvala i ojačanja. To se dokazuje presecanjem pobedničkog jajeta na polovinu, pa jedan deo pojede vlasnik, a drugi deo glavni sudija.

- To je odavno ustanovljeno pravilo kojeg se pridržavamo. Samo tako se dokazuje da je jaje potpuno prirodno – navodi Tezić.

Prijava takmičara počinje u nedelju od osam do 9, 30 sati. Odmah nakon toga na seoskom trgu je takmičenje juniora, Finalno kuckanje 16 najboljih seniora je tačno u podne, a pola sata kasnije i superfinale 34. Svetskog prvenstva u tucanju farbanim vaskršnjim jajima. Organizatori vole kad se pojavljuju novi učesnici, kao što je prošle godine bio Željko Stojanovića (39), profesor muzike u mokrinskoj osnovnoj školi i osvojio mesto vicešampiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku