IGROM I PESMOM ČUVAJU OBIČAJE: Počeli 48. Susreti sela u Negotinu

S. M. J.

15. 04. 2024. u 17:24

U SIKOLU kod Negotina otvorena je 48. smotra narodnog izvornog stvaralaštva “Susreti sela”. Ove godine u slavu tradicije nastupa pet negotinskih sela.

ИГРОМ И ПЕСМОМ ЧУВАЈУ ОБИЧАЈЕ: Почели 48. Сусрети села у Неготину

Foto: S.M.Jovanović

Igrom, pesmom i običajima, kulturno umetnička društva “Vrelo” iz Šarkamena i „Čučuk Stana“ iz Sikola otvorili su 48. manifestaciju “Susreti sela” u kojoj će do 27. aprila svoje programe predstaviti meštani ovih i negotinskih sela Jabukovac, Kobišnica i Bukovče.

-Narodno stvaralaštvo je teško sačuvati u ovim modernim vremenima, ali uz poseban vaš trud i našu podršku koja ne izostaje, zajedno ćemo pokazati mladim naraštajima, da sve ono što čini našu narodnu i kulturnu baštinu, treba negovati i sačuvati od zaborava, i u svakoj prilici promovisati. Svaka kuća u Negotinskoj krajini čuva deo naše vredne prošlosti. Naš zadatak je da vrednosti s ponosom pokazujemo, naš kraj na pravi način predstavljamo, a generacije koje dolaze naučimo kako da, tu misiju u godinama koje dolaze, na najbolji mogući način obavljaju - rekao je otvarajući manifestaciju Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Šarkamenci su se predstavili običajima koji su se nekad u ovom selu izvodili tokom kalemljenja voća, a Sikoljani su pokazali kakvi se običaji neguju u ovom selu o Božiću.

Prvi su se predstavili gosti, KUD “Vrelo” iz Šarkamena narodnim običajima koji su u prošlosti pratili kalemljenje voća u ovom kraju, dok su se domaćini, KUD “Čučuk Stana” odlučili za rekonstrukciju božićnih običaja u svom selu.

U organizaciji Doma kulture “Stevan Mokranjac”  u subotu, 20. aprila u Kobišnici svoje programe će prikazati KUD “Voja Čurić” i AKUD “Floričika” iz Jabukovca, a u nedelju, 21. aprila u Šarkamenu će se sastati KUD “Vrelo” i KUD “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku