UTIČE I MALO OŠTEĆENJE: Neurolog Šon Malen o najnovijoj povredi koju je doživeo Novak Đoković

UTICAJ udarca flašice u glavu na Novakov prerani kraj u Rimu, glavna je tema u diskusijama navijača najboljeg tenisera sveta ovih dana. Dok jedni ne pripisuju veliku važnost pomenutom pehu, drugi veruju da su balans i kordinacija Đokovića bili na značajno manjem nivou usled pretrpljene povrede. U čitavu raspravu, uključio se i američki neurolog Šon Malen koji se na društvenoj mreži "Iks" pozabavio čitavim slučajem.

УТИЧЕ И МАЛО ОШТЕЋЕЊЕ: Неуролог Шон Мален о најновијој повреди коју је доживео Новак Ђоковић

Tanjug/AP

- Nedavno sam analizirao incident u vezi sa teniskom zvezdom Novakom Đokovićem, koga je slučajno udarilo u glavu nešto što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Da bih razumeo fizički uticaj, koristio sam veštačku inteligenciju da izračunam silu boce kada je udarila u Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je sila udarca bila 79,2 Njutna - skoro kao pas srednje veličine koji skače na vas - napisao je Malen.

Uvezao je profesor Univerzitetu primenjenih medicinskih nauka u Ilionisu Novakov užasan nastup protiv Alehandra Tabilja sa udarcem koji je dobio.

- Za sportistu kao što je Đoković, čiji se stil igre u velikoj meri oslanja na preciznost, izdržljivost i strateško razmišljanje, čak i mala oštećenja mogu uticati na njegov učinak - ističe Malen.

Amerikanac smatra i da je Đoković trebalo da prođe opsežnije lekarske kontrole pre izlaska na teren kako bi se utvrdilo da li je u stanju da igra protiv Tabilja.

- Od 24 do 48 sati nakon takvog incidenta, najvažnije je pratiti znake potresa mozga ili drugih neuroloških poremećaja. Ovi simptomi mogu potencijalno da poremete njegov učinak na turnirima koji su u toku, utičući na vreme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Neophodno je da ga medicinski profesionalci procene kako bi se osiguralo da nema ozbiljnih povreda i da bi vodili siguran povratak u igru - dodaje Malen.

BONUS VIDEO "ĐOKOVIĆ MOŽE DA IGRA JOŠ 2-3 GODINE": Goran Ivanišević o Novaku i budućim planovima

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

Novak Đoković je na antologijski način prošao u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je dan kasnije morao da se povuče sa tog grend slem turnira. Ispostavilo se da je razlog veoma ozbiljan, iako je na mogućnost da se nešto tako desi - upravo Nole i upozorovao organizatore. Sada on plaća skupu cenu, ali... i čelnici tog grend slema "čupaju kosu". Evo i zašto.

08. 06. 2024. u 17:30

Komentari (0)

KAKO, MOLIM?! Da li je moguće da je Vilander ovo rekao o Novaku Đokoviću?