SADA JE SVE JASNIJE! Evo zašto je Novak Đoković doživeo debakl

Novosti online

12. 05. 2024. u 16:29

Novak Đoković je izgubio već na drugom "stepeniku" na mastersu u Rimu, a način na koji se to desilo - mnoge je zbunio.

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНИЈЕ! Ево зашто је Новак Ђоковић доживео дебакл

Screenshot / TennisTV

Šestostruki šampion ovog ATP turnira (od čega je bolji samo Rafael Nadal, sa deset titula na rimskoj šljaci) nije ličio na sebe. Uostalom, već i samo po sebi nesvakidašnje zvuče reči "Novak Đoković ubedljivo izgubio od Alehandra Tabila".

A upravo to se desilo.

Evo i kako.

U prvom setu, stvari su, ma koliko nesvakidašnje, bile prilično jasne i "golom oku". Kad jedna deonica traje samo 31 minut, i to na šljaci, to je više nego jasno.

Ali, statistika otkriva i koliko je nemoć najboljeg igrača sveta bila - stvarna.

Novak Đoković je u skoro svim statističkim parametarima već tada bio lošiji od Tabilja. Recimo, odnos direktnih poena - 7:11 u korist Čileanaca, a neiznuđene greške: 9:7 "za" Noleta. Pritom, daleko ispod svojih proseka je servirao Srbin. Daleko.

Prvi servis je ubacio gde treba u samo 48% situacija, a i kad bi "ubacio" lopticu u za to predviđeno polje, osvajao je samo 54,5% tih poena (njegov rival je imao 65%, odnosno čak 77%). U drugom servisu, koji je neretko bio Noletovo "tajno oružje" kada bi rival morao da ponavlja početni udarac, ovoga puta je srpski teniser bio nemoćan - čak 85,7% tih situacija, kada je Čileanac drugi put servirao, upravo je Alehandro Tabiljo rešio u svoju korist, a Novak je dobio 58% svojih "drugih servisa".

Nada Noletovih navijača, a i samog lidera ATP liste, da će drugi set biti i "okretanje novog lista", raspršio je još jedan vrlo rani brejk čilenaskog tenisera. Od tada, Tabilo je bio daleko, daleko koncentrisaniji u svojim servis gemovima, a jedini trenutak kada je Đoković stegao pesnicu slaveći dobar potez bilo je kada je, dok je gubio sa 2:3, na servise rivala dobro izgrađenim poenom poveo sa 15:30. No, od brejka, čak i brejk šanse, nije bilo ništa, što je najavio as, a onda serija novih dobrih Tabilovih početnih udaraca.

Matematika je, naravno, bila jasna do kraja meča: ako imate brejk prednosti, a rival ne napravi nijednu brejk priliku, set je vaš (u ovom slučaju i pobeda). Upravo to je uradio autsajder, koji, pritom, jeste 29. nosilac na ovom turniru, ali nije čak ni najbolji teniser svoje zemlje (u pitanju je Nikolas Hari, trenutno 24. na ATP listi, dok je Tabilo 32.).

Novak jeste podigao svoje procente u drugoj deonici - 55,8% mu je bio "ubačaj" prvog servisa, 81,3% tih poena je rešio u svoju korist, ali samo 30,8% je osvojio na drugi servis (3/10). Tabilo ga je, prosto, nadigrao - 77,3% Čileančevih prvih servisa je upalo gde treba, a 60% poena je autsajder dobio na svoje druge servise, dvostruko više od slavnog rivala. Prosto, Novaku je malo, malo šta išlo za rukom ovog dana. Teško da je činjenica da je u petak Novak Đoković pogođen flašom u glavu (istina, slučajno, ali ipak - pogođen) bila od pomoći, no ovoga puta mnogo stvari je u Noletovih igri delovalo "raštimovano" da bi se to dalo pripisati samo pomenutom incidentu, iako je on svakako i te kako imao udela u pripremi ovog meča sa Tabilom.

Ako vas tenis zanima, a naročito šta u njemu radi Novak Đoković, pratite sve o tome na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice