IZ ĐETINJE RASTU NOVI ŠAMPIONI: Povratak odbojkašice Jedinstva iz Užica posle sedam godina ponovo u srpskoj eliti

Nikola Janković

07. 05. 2024. u 15:41

ODBOJKA se vratila u Užice. Igračice Jedinstva, ekipe koja je svojevremeno suvereno vladala ovdašnjim terenima i iz čijih je redova dugo regrutovan nacionalni sastav, posle sedam godina u nižim ligama, ponovo su u elitnom takmičenju.

ИЗ ЂЕТИЊЕ РАСТУ НОВИ ШАМПИОНИ:  Повратак одбојкашице Јединства из Ужица после седам година поново у српској елити

USPOMENA Tim iz 2005. sa poslednjim peharom, Foto M. Vukadinović

Vratio se, tako, vrhunski sport u grad na Đetinji, hala "Veliki park" biće ponovo krcata, a veliki deo zasluga za ovaj preporod pripada Vesni Čitaković Đurišić, proslavljenoj reprezentativki, danas na mestu sportskog direktora kluba.

- Iza nas su četiri godine teškog rada, koji se isplatio. Idemo dalje, razmišljamo sada o Superligi. Kao nekada, želimo na evropsku mapu sa sopstvenim, lokalnim snagama.

Verujem da je Užice ponovo poželjna sredina i za pojačanja. Biće teško, ali mi verujemo u uspeh - kaže Vesna Čitaković Đurišić, sportski direktor Jedinstva, potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije i nekadašnji kapiten reprezentacije.

- Za uspeh su zaslužne, pre svih, naše igračice, stručni štab i svi treneri, ljudi iz uprave koji su ostali uz nas u najtežim vremenima, kao i lokalna samouprava Grada Užica, koja je stala iza Jedinstva.

DOMINANTNE Ekipa koja je izborila povratak u Superligu, Foto Privatna arhiva/V. Čitaković

Plasman u Superligu Užičanke su izborile pobedom nad Borcem iz Čačka u poslednjem kolu Prve lige, našle su se, tako, ispred najvećih konkurentkinja. Izabranice trenera Vladimira Medenice, sa četiri boda viška u odnosu na drugoplasirane Novosađanke, sada se sele u Superligu, prvi put posle 2017. Teška vremena, poput sezone u kojoj su tonule čak do Prve B lige, sada su samo prošlost.

POČETAK Ekipa Jedinstva koja je osvojila prvu šampionsku titulu, Foto Privatna arhiva/V. Čitaković

Činjenica da je jedna od domaćih sportskih legendi na čelu kluba koji postoji 55 godina, vetar je u leđa novoj generaciji užičkih odbojkašica.

Podsetimo, rođena 3. februara 1979. godine, Vesna je bila kapiten reprezentacije Državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je 2006. u Tokiju na Svetskom prvenstvu osvojila bronzu. Predvodnica "novog talasa ženske odbojke" godinu dana kasnije ponela je srebro na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Luksemburgu. Za Jedinstvo je zaigrala sa 15 godina, klub je osam godina zaredom (od ukupno 9 titula) osvajao domaći šampionat (1994-2001), osvojeno je osam kupova države i još 163 različita pehara.

Vesnu pitamo, uvažavajući njenu bogatu sportski biografiju i vanredno iskustvo na domaćim i svetskim terenima, da li su realne mogućnosti Jedinstva na nivou najviših ambicija Užičana?

- Ostanak u Superligi trajno, to je jedan cilj. Sada su slatke muke, reč je o pravljenju ekipe koja će se ustaliti u ligi, a tek novi četvorogodišnji ciklus može doneti najviše rezultate, nema velikog uspeha naprečac. Toliko je potrebno da u svim kategorijama dobijemo šampione - ističe proslavljena odbojkašica.

- Sponzori i grad Užice nam pomažu, sport je ponovo bitan, a mi smo dobri ambasadori grada. Svi se sećamo utakmica Jedinstva pred punom halom, sada želimo isto, priželjkujemo sa puno dece i mladih u gledalištu. Svi koji dođu, gledaće najveće klubove u hramu ženske odbojke, odakle je, iz Užica, svojevremeno potekla i naša ženska reprezentacija.

DIREKTOR Vesna Čitaković Đurišić, Foto Privatna arhiva/V. Čitaković

Kreator "užičkog čuda"

VESNA je na poziciji srednjeg blokera bila jedan od kreatora "užičkog čuda", koje je preporodilo i ženski nacionalni tim. Posle šampionskog pohoda sa Jedinstvom, igrala je u Italiji, Izraelu, Nemačkoj, Turskoj, Rumuniji i Poljskoj, karijeru je nastavila u Crvenoj zvezd i na kraju, u italijanskom Bergamu, odakle je 2016. otišla u igračku penziju. U braku crnogorskog fudbalera Duška Đurišića i odbojkašice Vesne, 2004. rođen je Nikola - danas košarkaš Mege i reprezentativac u mlađim kategorijama.

Vesna Čitaković Đurišić je nosilac Plakete grada, najvišeg javnog priznanja grada Užica.

Devojke za ponos grada

UZ trenerski tandem Vladimir Medenica - Aleksandra Đurović, igračice koje su ponele najveći teret u prethodnoj sezoni, a sada i deo slave su: kapiten Milena Spasojević, Sofi Čitaković, Sofija Mušicki, Milica Kovačević, Nevena Filipović, Marija Nenadović, Helena Vuković, Milica Vuković, Viktorija Nikolić, Jelisaveta Mandić, Anđela Stanković, Anđela Stojković i Iva Nenadić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku