ZVEZDA NA KORAK OD ABA TITULE! Partizan još jednom pao u neverovatnom meču u crveno-belom "Pioniru"

Александар Илић
Aleksandar Ilić

15. 05. 2024. u 18:21 >> 19:22

KOŠARKAŠI Crvene zvezde i Partizana sastali su se u drugom meču finala ABA lige. Neizvesni duel u "Pioniru" pripao je domaćinu koji je slavio rezultatom 80:73 i sada vodi 2:0 u seriji, te mu je potrebna još jedna pobeda za osvajanje regionalnog prvenstva.

ЗВЕЗДА НА КОРАК ОД АБА ТИТУЛЕ! Партизан још једном пао у невероватном мечу у црвено-белом Пиониру

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Dosta tvrd je bio početak meča: Zvezda je loše šuterski otvorila duel, sa tek dva pogotka za tri iz 10 pokušaja, dok je Partizan imao veliku prednost i u skokovima. Ipak, nakon 10 minuta igre rezultat je bio, relativno, u egalu 17:19.

Drugi period doneo je znatno dinamičniju igru. Motor u Zvezdinoj lokomotivi bio je Nemanja Nedović koji je pogađao odakle je hteo. Domaćin je imao prednost od pet poena u nekoliko navrata, a Nedović je bio najraspoloženiji sa čak 21 ubačenim poenom, za 17 minuta na parketu.

Pi Džej Doužer je bio prvi strelac Partizana u prvih 20 minuta sa devet poena, uz tri asistencije i tri skoka. Imao je Partizan i prednost u skokovima 24:10 ali samo pet asistencija uz sedam izgubljenih lopti, naspram rivalovih 7 asistencija. Oba tima su ubacila po tri trojke - Partizan iz 14, a Zvezda iz 16 pokušaja. Na poluvremenu - 38:38, pa je postalo jasno da će se na odluku o tome kome će pripasti trijumf čekati malo duže.

Ali, ne onoliko kao u prvoj utakmici, ispostavilo se...

I u trećem periodu održavala je Zvezda prednost nad crno-belima. Mučio je goste šut, a Zvezda je iskoristila priliku da dođe do šest poena viška. Kaboklo je pokušao da razbije ritam rivala, spustio na tri poena, a onda, kao da su se razljutili Miloš Teodosić i Rokas Gedraitis koji su sa dve trojke "digli" Zvezdu na +9. 

Oslanjali su se domaći previše na šut za tri, a to je iskoristio Partizan da priđe na dva poena minusa, potom, poenima Fredija Gilespija okončana je deonica (61:57).

U četvrtoj četvrtini Miloš Teodosić i Džoel Bolomboj sjajno su sarađivali i održavali prednost domaćeg sastava. Pokušali su gosti da se trgnu i vrate u meč spustili na 61:60, a nakon toga Teodosić i Bolomboj ubacili su u "petu" i podigli prednost na +8. Nisu popuštali tempo do kraja, te su izabranici Janisa Sferopulosa zasluženo  poveli 2:0 u seriji. 

Crvena zvezda - Partizan 80:74 (17:19, 21:19, 23:19, 19:16)

Crvena zvezda: Smart, Lazarević, Teodosić 9, Tompkins 8, Davidovac 7, Mitrović 2, Lazić 10, Bolomboj 10, Nedović 21, Gedraitis 3, Gilespi 2, Dos Santos 8.

Partizan: Smit 12, Ledej 11, Avramović 8, Panter 7, Smajlagić 3, Naneli 2, Trifunović, Anđušić, Doužer 11, Ponitka 4, Kaminski 4, Kaboklo 11.

KRAJ!

40' Ponovo je Avramović pročitao nameru Dos Santosa, pogodio potom trojku 78:72. Pogodio je Lazić dva penala - 80:72. Dva slobodna bacanja za Avramovića. Pogodio jedno.

39' Bez pogotka iz igre Naneli večeras. Gubi Jago loptu pravi faul u napadu nad Avramovićem.

38' Težak promašaj Džejlena Smita za tri. Fauliran je potom Bolomboj. Bio je polovičan 77:67.

36' Fauliran je Lazić. Nije bio faul pri šutu, ali je Partizan u bonusu. Najbolji defanzivac lige za tekuću sezonu odlično je reagovao sa linije penala 74:66.

35' Prvo je dosuđen nesportski faul domaćinu, a potom nakon čelendža ispravljena je odluka. Pogodio je Kaboklo.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

34' Odlično Teodosić diriguje napadom Zvezde, pronalazi Bolomboja 70:62. Dobra reakcija Kabokla na drugoj strani.

33' Sjajno proigravanje Teodosića i zakucavanje Bolomboja - 66:60, nakon toga pri šutu je fauliran je Ledej koji pogađa dva penala i smanjuje na - 4. Dosuđen je odmah u nastavku pod košem Partizana nesportski faul Mateušu Ponitki, a nakon pregleda snimka preinačena je odluka. Teodosić ipak pogađa za 68:62.

32' Delovalo je da je lopta za Partizan nakon pregledanog snimka sudije su promenile odluku.

31' Džejlen Smit pogađa novu trojku, prilaze gosti na poen zaostatka, a Tompkins odmah vraća - 64:60.

KRAJ TREĆE DEONICE 23:19

30' Ledej sa penala ubacuje šesti i sedmi poen - 59:52. Veliki promašaj Rokasa Gedraitisa kaznio je Džejlen Smit trojkom 59:57. Gilespi pogađa za kraj - 61:57.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

29' Raspucao se Kaboklo, ubacuje trojku, odgovara brzo Miloš Teodosić, a nakon izgubljene lopte Partizana usamljeni Jago je propustio šansu da Zvezdu digne na dvocifrenu prednost - 59:50.

28' Bruno Kaboklo razbija ritam rivala, pogađa za tri. Vraća Teodosić, potom i Gedraitis 56:47

26' Prve poene Luka Mitrović upisao je sa penala 51:44

25' Poklanja Ponitka loptu Zvezdi, Davidovac biva fauliran, te odlazi na liniju penala, pogađa jedno od dva - 49:44.

24' Prvi dvocifreni kod Partizana Pi-Džej Doužer 45:44.

23' Dvojku za crno-bele postigao je Ledej, dok je Panter pogodio dva penala, a pet poena ubacio je Jago dos Santos 43:42. 

KRAJ DRUGE ČETVRTINE 38:38

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Crvena zvezda je popravila svoj šut (na 40,6%), a Partizan svoj pokvario (41,4), s tim da i jedan i drugi tim muku muče  (opet, kao u prvom meču) sa distance - domaćin je šutirao trojke 3/16, gost 3/14. Zvezda je u drugoj deonici izgubila loptu četiri puta (posle nijedne u prvih deset minuta), Partizan ukupno sedam, a crno-beli ubedljivo vode u skokovima, čak 24-10. Štaviše, ima Partizan isti broj ofanzivnih skokova, kao Zvezda defanzivnih (po sedam).

Preporođeni Nemanja Nedović, koji se napatio sa realizacijom u prvoj utakmici, postigoa je čak 21 poen za 17 minuta nastupa u prvom poluvremenu (7/7 za dva, 1/4 za tri) i jedini je "dvocifren" kod domaćih. U Partizanu su najefikasniji Doužer sa devet, te Kaboklo i Ledej sa po pet. Zvezda odlično čuva kapitena crno-belih, jer je Kevin Panter realizovao samo petinu svojih šuteva i ubacio tri poena.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

20' Treći faul Treja Tompkinsa. Kaboklo siguran sa penala, pre njega polovičan je bio Panter. Ne pogađa za tri Naneli nakon izgubljene lopte Zvezde, a ponitka ubacuje iz odbojke.

19' Nastavlja Nedović da igra bez greške. Pogodio je i dva penala, promašio na drugoj strani Panter, a potom i Gilespi. Skok je upisao Teodosić, na kraju faul dosuđen Luki Mitroviću koji ima dva prekršaja.

18' Promašio je Alen Smajlagić, uhvatili su gosti loptu, a neangažovanost pod obručem domaćina kaznio je Kevin Panter koji trojkom spušta Partizan na 36:33, poentirao je ranije i Kaboklo, mini serija crno-belih 5:0.

17'  Miloš Teodosić ovog puta pogađa dva penala 36:28.

16' Novi poeni Nemanje Nedovića, kasnio je Kaboklo, baš dosta problema imaju crno-beli da zaustave beka Zvezde.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

15' Promašio je sada Jago, revanširao mu se Doužer, a svoj 15. poen u isto toliko minuta igre ubacio je Nemanja Nedović

14' Zek Ledej sa penala smanjuje zaostatak crno-belih - 28:25. Odbranio se Partizan, a potom još jednom penali, ovoga puta izveo ih je Doužer 28:27

13' Dosta lepa akcija Partizana, igralo se na pas više, usamljen je bio Kevin Panter, promašio je za tri.  Trej Tompkins pogađa trojku za Zvezdu iz ugla, bio je usamljen, a Željko Obradović tražio je minut odmora -28:23.

12' Nedović je najraspoloženiji u Zvezdi, pogodio je u drugoj deonici šest poena, na drugoj Avramović je bio polovičan uz koš Smajlagića - 23:23

KRAJ PRVE ČETVRTINE

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

Zvezda šutira daleko lošije od Partizana iz igre - samo sa 37,5% uspešnosti (gosti sa 57,1%). Ipak, ni taj podatak, ni činjenica da je Partizan imao čak 12 skokova, a domaćin samo pet, nisu omogućili veću prednost crno-belima od aktuelnih 16:19 jer Zvezda nijednom nije izgubila loptu, a branilac titule je to sebi dozvolio četiri puta.

10' Prvi promašaj Doužera. Pokušao je sa poludistance. Poslednji napad za Zvezdu. fauliran je na zemlji Teodosić, negoduje Naneli. Dva puta precizan je bio Teodosić.

9' Jago je poentirao uz faul, uspešno je realizovao penal, novo izjednačenje - 16:16. Dosta gruba igra u ovim trenucima. Polovičan je bio Smajlagić sa penala, a u igru ušao je i Miloš Teodosić. Odlučio je Nedović da ga proigra, a nekadašnji reprezentativac Srbije promašuje, kao i Nedović potom. Zvezda je pogodila dve trojke iz devet pokušaja. Promašuje i Džejlen Smit, ali iz odbojke poentira Džejlen Smit - 16:19.

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

8' Nakon televizijskog tajmauta pravi Partizan seriju 8:0, pogodio je trojku i Zek Ledej, prekinuo je Lazić laganim poenima nalet gostiju, ali vraća Doužer - 13:16.

7' Džejlen Smit poravnava rezultat. Pogodio je trojku iz kornera. Jago je na drugoj strani pokušao da pronađe Rokasa Gedraitisa, bio je Litvanac usamljen, promašio je, kao i Smit na drugoj strani.

6' Nedović "vreo kao vatra". Pogađa i trojku za crveno-bele. Problem za crveno-bele. Jedan od najboljih igrača prvog meča, Džoel Bolomboj, već je napravio dva prekršaja i, posle televizijskog tajmauta koji je u toku, verovatno će ostati na klupi. Tražili su navijači grešku u koracima Kaminskog, a on je uspeo da nadmudri Mitrovića i poentira - 11:8

5' Jako visok ritam igre, pogađa Nedović pod košem crno-belih - 8:6, a Laziću je dosuđen faul.

4' Jago je u korneru pronašao Branka Lazića koji je bio zaboravljen, pogodio je trojku, a na drugoj strani Frenk Kaminski pogađa 6:6

3' Pravi faul Panter, koji je na liniju penala poslao Dejana Davidovca, a on je realizovao jedno bacaenje- 1:4. Dobra odbrana NEdovića i prvi poeni iz igre - 3:4

2' Vezao je Pi-Džej Doužer četiri poena. Muči se Zvezda u organizaciji napada. Ne koristi to Partizan, prvo jedna izgubljena lopta, pa promašaj Kevina Pantera.

1' počela je utakmica napadom Partizana.

Startne postave! Zvezda: Jago, Nedović; Lazić, Davidovac, Bolomboj; Partizan: Doužer, Panter, Naneli, Kaminski, Ledej

19.22 - ODUŠEVLjENjE "DELIJA": Na večiti derbi došlo prvo pojačanje Zvezde za novu sezonu (VIDEO)

19.15 - Izlazak košarkaša Zvezde pred svoju publiku...

18.57 - Navijači crveno-belih su pozdravili i Džavontea Smarta, koji je uvršten u sastav ekipe za ovaj meč umesto povređenog Nikole Topića

18.54 - Hala je puna, a 36 minuta je ostalo do početka utakmice.

18.49 - NOVI LjUBIMAC "DELIJA": Ovom igraču Zvezde su navijači skandirali pred drugi meč finala (VIDEO)

KAKVA GUŽVA! Pogledajte koliko je navijača pošlo na drugu utakmicu Crvena zvezda - Partizan u finalu ABA lige

UOČI DRUGOG MEČA

U prvom susretu, obeleženom velikim brojem faulova, Crvena zvezda je uspela da načini preokret i bolje se snađe u egal završnici od Partizana. Jago dos Santos je opet bio čovek odluke u susretu sa Partizanom, završivši kao najbolji strelac svog sastava sa 18 poena.

Dejan Davidovac se opet pokazao da je uvek tu za crveno-bele u prelomnim momentima bitnih duela, naročito sa Partizanom. Luka Mitrović i Miloš Teodosić su doprineli veteranskim učinkom od po 14 poena, postignutih na rutinski način.

U rotaciji nema Nikole Topića zbog povrede koja će ga skloniti van terena do kraja sezone.

Što se tiče Partizana, nade navijači polažu u bolje partije svih sem Džejmsa Nanelija, koji je sa 27 poena gotovo svojeručno održavao crno-bele u igri. Ostali Partizanovi nosioci Kevin Panter, Zek Ledej, Frenk Kaminski, Aleksa Avramović, pa i Kaboklo i Doužer mogu i u njihovim očima moraju bolje.

Razlika između Nanelija i prvog narednog na listi strelaca bila je od 13 poena.

Veći broj raspoloženih mogu da obezbede kvalitetnijim posedima i protokom lopte, pošto su prvu utakmicu završili na po devet asistencija i devet prodatih lopti. Ukoliko se opet uđe u neizvesnu završnicu, odluke moraju da budu sigurnije.

Zvezda u slučaju pobede se nalazi na korak do povratka na regionalni tron, a "brejk" će Partizanu doneti ogroman rast samopouzdanja pred mečeve na svom terenu.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)