SELEKCIJA, GOSTOVANJA, ZAVRŠNICE: Tri faktora ključna za neuspeh Partizana u Evroligi

Đ. S.

14. 04. 2024. u 11:50

PARTIZAN je u novu evroligašku sezonu ušao sa velikim ambicijama i željom da se u odnosu na prošlu godinu, napravi iskorak. Iz vrha kluba, poručeno je da je budžet nikad veći, maštalo se i o plasmanu na fajnal-for, ali na kraju, od velikih snova nije ostalo ništa. Crno-beli su avanturu u eliti završili pobedom nad Valensijom (79:66) koja im u konačnom zbiru nije donela ništa drugo do 11. mesto, a navijače ostavila sa pitanjem: Gde je magija iščezla?

СЕЛЕКЦИЈА, ГОСТОВАЊА, ЗАВРШНИЦЕ: Три фактора кључна за неуспех Партизана у Евролиги

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Na prvi pogled, čini se da su tri faktora tu odigrala glavnu ulogu. Selekcija tima, gostovanja i neizvesne završnice. Podbačaj u svakom od tri segmenta, skrojio je koktel koji je košarkaše Partizana izbacio iz trke za plej-in realno i pre nego što je brodolom Zvezde u Istanbulu označio kraj nadanjima.

Odmah nakon osvojene titule u ABA ligi, Partizan je označio da će ugovore produžiti Zek Ledej, Aleksa Avramović, Džejms Naneli, a na kraju i Kevin Panter. Bila je to iskra koja je zapalila fitilj euforije, a još kada se zašlo duboko u pregovore sa Nikolom Mirotićem, činilo se da će crno-beli tim biti nikad jači u poslednjoj deceniji.

Međutim, krilni centar Olimpije iz Milana je neobjašnjivo pogazio reč datu Željku Obradoviću i Zoranu Saviću, pa se kao alternativa aktivirao Frenk Kaminski, koji je poput ostatka tima imao ogromne oscilacije tokom sezone. Iako je u drugom delu uspeo da se napadački stabilizuje, odbrana mu je u više navrata bila ispod evroligaškog nivoa.

Već početkom prošlog leta, postalo je jasno i da Dante Egzum i Matijas Lesor neće ostati u Humskoj, ali adekvatne zamene za njih dvojicu nisu pronađene. Pi Džej Doužer i naknadno dovedeni Bruno Kaboklo nisu uspeli da energetski i igrački odmene sjajni tandem, a kada je Jam Madar potrčao trbuhom za kruhom, Partizan je ostao i bez prve opcije na "kecu". Malo je reći da Ognjen Jaramaz i Džejlen Smit, momci koji se vode kao "kombo bekovi" nisu uspeli da odgovore zahtevima i kopiraju učinak mladog Izraelca kojem se alavost obila o glavu.

Slab skor sa najboljima

JOŠ jedan razlog Partizanovog neuspeha mogao bi da bude i podatak da je ostvareno samo šest pobeda iz 20 utakmica sa timovima koji su završili u top deset Evrolige. I nijedna od njih nije bila na strani, budući da su u grotlu "Arene" ove sezone padali PAO, Monako, Fenerbahče, Makabi, Baskonija i Efes. Lane je to bio slučaj i sa Realom, Olimpijakosom, dok je Barselona jedini tim koji je u prethodne dve sezone sva četiri puta uzeo meru "valjku".

Možda bi slabija selekcija ostala zamaskirana da je Partizan imao više koncentracije u neizvesnim završnicama brojnih evroligaških susreta. Hladan znoj oblije navijače crno-belih kada se sete ispuštenih trijumfa protiv Baskonije u Vitoriji, Olimpijakosa u Atini, Efesa u Istanbulu, oba puta sa Virtusom, pa zatim i u susretima sa Bajernom i Milanom kada su Silvan Francisko i Šabaz Nejpir nemilosrdno lomili srca "valjkovih" pristalica. Kap koja je prelila čašu bio je poraz od Olimpijakosa u Beogradu koji je na kraju možda i najviše koštao crno-bele mesta u plej-inu.

Neizostavan činilac uspeha u Evroligi jesu i pobede na strani, a njih je ove sezone bilo samo četiri. Što bi naš narod rekao, za "na kašičicu". Partizan je slavio samo u domovima Žalgirisa, Albe, Asvela i Valensije, dok je lane ostvareno čak devet trijumfa na gostovanjima i kada se podvuče crta, da je samo u jednom od tri segmenta bilo više sreće i pameti, crno-beli bi se uveliko spremali barem za plej-in turnir.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku