ISTOVREMENO U BEOGRADU I U MOSKVI: Evo šta se desilo na ulicama prestonica Srbije i Rusije (FOTO)

Novosti online

06. 05. 2024. u 15:49

Vaskrs, najveći praznik među Hrišćanima, u nedelju su obeležili oni koji poštuju julijanski kalendar, a zanimljive scene desile su se istovremeno u Rusiji i Srbiji.

ИСТОВРЕМЕНО У БЕОГРАДУ И У МОСКВИ: Ево шта се десило на улицама престоница Србије и Русије (ФОТО)

Foto N. Skenderija

Naime, navijači FK Crvena zvezda, "delije", koje su u u bratskim odnosima sa navijačima moskovskog Spartaka, na originalan način su čestitali pravoslavnim vernicima pomenuti praznik.

Kada je u glavnom gradu Ruske Federacije, pred čuvenim Hramom Hrista Spasitelja podignut, od strane Spartakovih navijača, razvijen transparent "Hristos voskrese!", kao što to možete videti na fotografiji koja je pred vama...

Telegram / Delije

... u Beogradu su "delije", pred hramom Svetog Save razvili hrišćanski odgovor na taj radosni pozdrav:

"Voistinu voskrese!".

Telegram / Delije

Navijači i pravoslavni praznici - ide li to zajedno?

Za one koji se baš to pitaju, "delije" su nedavno u svom kraćem saopštenju poručile , između ostalog, sledeće:

"Dugo smo se borili da se fudbal ne igra na Veliku subotu. Mi smo navijači sa svim manama i slabostima koje prate taj način života ali želeli smo da makar tih nekoliko dana uoči Vaskrsa, centralnog događaja i najvećeg hrišćanskog praznika, bude mira među navijačima i da umesto na stadionima te dane provodimo u hramovima i svojim domovima.

Neko će reći da je licemerno biti Hrišćanin tih par dana a ostatak ili većinu dana u godini provoditi na drugi način. Ali to nije ispravan stav. Mi se borimo svakodnevno, više ili manje, da budemo pre svega bolji ljudi. Borimo se i za bolji svet oko nas kroz društveni aktivizam. Borimo se i za bolji navijački svet u kome će vladati viteški duh. Ali ma koliko da smo u svemu ovome uspešni ili neuspešni, ovo su dani u kojima treba nešto što je važnije od svega da ima svoje mesto u društvu i u našim životima. Da se makar na nekoliko dana zakopaju ratne sekire, ostrašćenosti, dnevne i prolazne brige i da se udubimo u velike događaje koji su se odigrali rad nas i radi našeg spasenja. Ali i da bismo sačuvali kao narod ono što nas najviše određuje a to je naša pravoslavna vera", navode navijači Zvezde.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku