MAJKA PRVIH ČETVORKI U ISTORIJI BANJALUKE ZA "NOVOSTI": Liče, ali već im sada vidim različitu narav

T. CVIJETIĆ

15. 05. 2024. u 13:19

NAŠI Matej, Marko, Luka i Jovan su juče, 14. maja, napunili četiri meseca i dobro su. Rastu. Budući da su četvorke, naravno, fizički su mnogo slični, ali već se vidi da će biti različiti karakteri, da će imati različite naravi.

МАЈКА ПРВИХ ЧЕТВОРКИ У ИСТОРИЈИ БАЊАЛУКЕ ЗА НОВОСТИ: Личе, али већ им сада видим различиту нарав

Foto: Ustupljena fotografija

Ovako za "Večernje novosti" govori Milana Petrović (28), majka dečaka - prvih četvorki u istoriji Banjaluke, i to začetih prirodnim putem. Žitelji grada na Vrbasu beskrajno su ponosni na mališane, koliko i oko 3.500 Srba u Celju, u Sloveniji gde radi Nemanja (28), otac dečaka, i gde porodica trenutno živi.

- I stariji brat Konstantin je oduševljen i presrećan. Svaku priliku koristi da im se približi, da ih pomazi... Navikao se već, i stvarno nam mnogo pomaže - dodaje ponosna majka petorice sinova.

BLAGOSLOV U MANASTIRU KRKA

OSIM što su na svet stigli kao četvorke, veliku pažnju javnosti privukla su i imena dečaka koje su dobili po Jovanu, Luki, Marku i Mateju, apostolima i jevanđelistima (autorima četiri kanonska jevanđelja).

- Dok sam bila trudna, sa suprugom sam išla u veliku svetinju, naš manastir Krka. Tada smo monahu rekli da nosim četiri dečaka i on nam je dao blagoslov da nam deca nose imena po četiri apostola. Nama su se, takođe, mnogo svidela jer su to imena sa jakom simbolikom - otkrila nam je Milana Petrović. 

Priča o dolasku četvorki na svet odjeknula je širom regiona, nije bilo medija koji o tome nije izvestio, jer verovatnoća da se rode je jedan u pola miliona porođaja, a začetih prirodnim putem još je ređi. Njihovim dolaskom oduševljeni su svi, a privlače i pažnju slučajnih prolaznika.

- Svi su presrećni, naša porodica posebno. Kada šetamo gradom i nama nepoznati ljudi, slučajni prolaznici nas neretko zaustavljaju da nam čestitaju i da nam iskažu svoje oduševljenje. Uglavnom nas pitaju kako sve postižemo i da oni jedva stižu da ispune sve obaveze i sa jednim ili dva deteta, a kamoli sa petoro - kazuje nam Milana.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani, gde se Milana porodila, odmah posle porođaja na svom zvaničnom fejsbuk-nalogu napisali su:

- Osim rođenja četvorki, što je izuzetno retko, uspešan porod i porođaj su još ređi, pa ne čudi što su u Banjaluci, odakle dolazi porodica Petrović, događaj označili kao pravo čudo.

Foto: UKC Ljubljana

Maleni Petrovići odmah po rođenju

A, čuda postoje. Jedno takvo, kako Petrovići kažu, Božje čudo desilo se baš njima na pravoslavnu Novu godinu. Dečačići su rođeni carskim rezom u 31. nedelji trudnoće. Matej je imao 1.450 grama, Luka tek 1.030, Marko 1.420, a Jovan 1.280. Neko vreme morali su da budu i u inkubatoru. Sada stasavaju u toplom roditeljskom gnezdu i uz ništa manje budno oko starijeg brata Konstantina.

Milana Petrović je za naš list otkrila da je njihova magična priča počela pre gotovo deceniju i po kada su se ona i Nemanja upoznali.

- Suprug i ja smo se upoznali još 2010. godine. Išli smo u isti razred u srednjoj školi, a dve godine posle završetka srednjoškolskog obrazovanja počeli smo da se zabavljamo. Venčali smo se 2018 - priča nam Milana.

Konstantin, njihov prvenac i prva roditeljska radost rodio se pre pet godina. Ni slutili nisu da će Milanina sledeća trudnoća biti blagoslovena sa četiri bebe.

NOVINARI NAS NEPREKIDNO ZOVU

VEST o rođenju četvorice Petrovića odjeknula je regionom. Srećnim roditeljima čestitke sa iskrenim, najboljim željama za budućnost, stizale su sa svih strana, od znanih i od neznanih.

- Zaista nismo očekivali ovoliku medijsku pažnju. Na neki način nam godi, ali je i veliko opterećenje, jer nas sada novinari stalno zovu, pitaju, nemamo vremena da se posvetimo sami sebi i svojoj porodici - ispričao je ranije Nemanja Petrović. 

Kako su reagovali na vest da će postati roditelji četvorki, naša sagovornica kaže:

- Bili smo jako iznenađeni. Nismo mogli da verujemo da je to uopšte moguće, a kamoli da se nama dešava. Po dolasku kući, kada smo sredili sve utiske i misli, shvatili smo da je to veliki Božji dar i bili smo presrećni - govori nam Milana. - Znate, i doktori su, takođe, bili, pa malo je reći iznenađeni, kako u Banjaluci tako i ovde u Sloveniji. Još se sećam koliko je doktor u Banjaluci bio šokiran kad je utvrdio da nosim četiri bebe.

Njihovom dolasku u grad na Vrbasu svi se raduju i nestrpljivo ih iščekuju. Isto toliko, povratak u svoju Banjaluku neizmerna je sreća i za Petroviće.

- Verujemo da ćemo se u Banjaluci videti polovinom leta - kaže Milana. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku