RATNE IGRE: Da li je Rusija isporučila Kini deo zarobljenog sistema patriot?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 05. 2024. u 22:11

U KINESKOM segmentu društvenih mreža raspravlja se o fotografiji koja navodno prikazuje transport lansera Patriot američke proizvodnje u jednom od okruga Tjenđina.

РАТНЕ ИГРЕ: Да ли је Русија испоручила Кини део заробљеног система патриот?

Foto Vkontakte

Istovremeno,kako se nezvanično saznaje ovu instalaciju „Rusija je prenela u Kinu nakon što je zarobljena na teritoriji Ukrajine“. Posle ruskog ispitivanja, Patriot je došao na red za kinesku ekspertizu.

Mnogi kineski stručnjaci, komentarišući ovu fotografiju na internetu, kažu da su izjave o navodnom ruskom prebacivanju Kini „lansera zaplenjenog od ukrajinskih oružanih snaga“ više kao fikcija. Verzija da je ukrajinska vojska prodala kompleks Kinezima nakon što ga je isporučio NATO naziva se isto fikcijom,

Napominje se da možda nije reč o pravom lanseru Patriot, već o maketi koju kineska vojska koristi tokom vežbi svog vazduhoplovstva.

Ranije su tokom vežbi u Kini često korišćene makete različitog naoružanja zapadnih zemalja, uključujući i ono u službi Tajvana. Upotreba ovakvih maketa objašnjava se činjenicom da uz njihovu pomoć piloti Vazduhoplovnih snaga Kine uvežbavaju otkrivanje protivničkih sistema protivvazdušne odbrane. Takođe, tokom tih vežbi otkrivaju se pozicione oblasti protivvazdušne odbrane lažnog protivnika uz pomoć izviđanja iz svemira i bespilotnih letelica.

Kao rezultat toga, objavljivanje fotografije dovelo je do nesporazuma između kineskih stručnjaka. Jedni veruju da je Patriot stvaran, drugi su sigurni da je u pitanju maketa, a treći da možda uopšte nije Patriot, već neka vrsta kineskog analoga koji još nije javno demonstriran. Istovremeno, argument u prilog činjenici da se u ovom slučaju ne radi o pravom Patriot je da u Kini teško da bi transportovali takvo oružje javno, bez neke vrste maskirne površine.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)