IZRAELSKI DEMONSTRANTI: Blokirali humanitarnu pomoć i bacali pakete sa hranom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 05. 2024. u 20:14

U NAJNOVIJEM u nizu incidenata koji su se dogodili otkako je Izrael obećavao da će omogućiti neometani prolaz humanitarne pomoći u okupirani Pojas Gaze, izraelski demonstranti blokirali su danas kamione sa humanitarnom pomoći koji su se kretali ka palestinskoj enklavi bacajući pakete sa hranom na kolovoz.

ИЗРАЕЛСКИ ДЕМОНСТРАНТИ: Блокирали хуманитарну помоћ и бацали пакете са храном

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled, File

Četvorica demonstranata, uključujući jednog maloletnika uhapšena su na kontrolnom punktu Tarkmija, zapadno od Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, potvrdili su advokati koji zastupaju uhapšene demonstrante, prenosi Rojters.

Na video snimcima koji su objavljeni na internetu vide se demonstranti koji bacaju pakete sa hranom i rasute kutije na kolovozu.

Prošle nedelje, četiri osobe su uhapšene na jugu Izraela nakon sličnog protesta Izraelaca koji se protive dostavljanju humanitarne pomoći u područja koje kontroliše militantna grupa Hamas.

-S obzirom na incidente koji su se dogodili danas, nadležne službe su pokrenule istragu koja je rezultirala hapšenjem više osumnjičenih. Istraga je u toku, navodi se u saopštenju izraelske policije.

Izrael se suočava sa snažnim međunarodnim pritiskom da dozvoli veće isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze, a međunarodne organizacije su upozorile na ozbiljnu humanitarnu krizu koja preti populaciji od preko dva miliona ljudi zarobljenih u okupiranoj i razorenoj palestinskoj enklavi.

U nedelju su izraelske vlasti najavile otvaranje nove prelazne tačke na severu Pojasa Gaze, a privremena luka koju grade SAD, uskoro bi trebalo da bude otvorena.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)