POLICIJA UPALA NA UNIVERZITET U AMSTERDAMU: Propalestinski demonstranti zauzeli zgradu, nastao pravi haos

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

13. 05. 2024. u 17:29

HOLANDSKA policija upala je danas na Univerzitet u Amsterdamu kako bi rasterala propalestinske demonstrante koji su prethodno zauzeli zgradu, javila je novinska agencija ANP.

ПОЛИЦИЈА УПАЛА НА УНИВЕРЗИТЕТ У АМСТЕРДАМУ: Пропалестински демонстранти заузели зграду, настао прави хаос

Foto: Profimedia

Policija je na društvenoj mreži X saopštila da je Univerzitet prethodno podneo prijavu protiv demonstranata za vandalizam. 

U objavi se navodi da policija obezbeđuje da niko ne može da uđe u zgradu univerziteta i traži od demonstranata da dobrovoljno napuste prostorije, prenosi Rojters

Ranije danas holandska grupa koja stoji iza protesta saopštila je da su propalestinski demonstranti zauzeli univerzitetske zgrade u holandskim gradovima Amsterdam, Groningen i Ajndhoven, osuđujući izraelski rat u Pojasu Gaze.

Portparol Univerziteta u Amsterdamu potvrdio je da je zgrada univerziteta zauzeta i pozvao one koji nisu povezani sa protestom da je napuste.

Tehnološki univerzitet u Ajndhovenu je rekao da su desetine studenata mirno protestovale ispred te ustanove i da je postavljeno 10 do 15 šatora". 

Univerzitet u Groningenu nije odgovorio na molbu za komentar, prenosi Rojters. 

Studenti u Holandiji protestuju protiv izraelskog rata u Gazi od prošlog ponedeljka, a na Univerzitetu u Amsterdamu bilo je i sukoba sa policijom.

Na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi održavaju se uglavnom mirne demonstracije kojima se poziva na hitan i trajan prekid vatre.

Demonstranti zahtevaju i da obrazovne ustanove prekinu finansijske veze sa kompanijama za koje tvrde da profitiraju od ugnjetavanja Palestinaca.

 

BONUS VIDEO: PROJEKTIL RUŠI ZGRADU  - Pogledajte šta su snimile sigurnosne kamere u Belgorodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku