BOMBE NA HIROŠIMU SU BILE OKEJ: Američki senator Lindzi Grem iznenadio javnost uporedivši sukob u Gazi sa Drugim svetskim ratom

A. V. V.

14. 05. 2024. u 07:00

ZAŠTO je bilo u redu da Amerika baci dve nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki kako bi okončala njihov egzistencijalni rat? Izrael treba da učini sve šta je u njegovoj moći da preživi kao jevrejska država.

БОМБЕ НА ХИРОШИМУ СУ БИЛЕ ОКЕЈ: Амерички сенатор Линдзи Грем изненадио јавност упоредивши сукоб у Гази са Другим светским ратом

Tanjug

U trenutku dok zvaničnici UN govore o katastrofi "epskih razmera" u Pojasu Gaze, ove zapaljive poruke je za američku TV En-Bi-Si izneo republikanski senator Lindzi Grem. Uporedivši rat između Izraela i palestinske grupe Hamas koji traje više od šest meseci, sa Drugim svetskim ratom, Grem je kritikovao i izjave nekih vojnih zvaničnika da je desetkovanje cele Gaze preterano s obzirom na preciznost modernog oružja.

- Ti vojni zvaničnici o kojima govorite su usta puna gluposti - govorio je Grem. - Mislim da je nemoguće ublažiti smrt civila u Gazi sve dok Hamas koristi sopstveno stanovništvo kao živi štit. Nikada u istoriji ratovanja nisam video tako očite napore neprijatelja, da dovede civile u opasnost.

Grem je kritikovao i predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog obustave isporuke bombi bliskoistočnom savezniku, istakavši da će, ako vlada zaustavi slanje pomoći Izraelu za uništavanje neprijatelja, Amerika platiti cenu:

- Dajte Izraelu ono što im je potrebno da se bore u ratu koji ne mogu priuštiti da izgube. Ovo su Hirošima i Nagasaki na steroidima - ocenio je on.

U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile su sa udarima na više frontova u Pojasu Gaze. Stanovnici su rekli da su tenkovske granate padale na centar izbegličkog kampa Džabalija i da je u udarima uništen veći broj kuća, preneo je britanski "Gardijan". Izraelski tenkovi pokušavaju da se probiju ka centru tog izbegličkog kampa. IDF, takođe, bombarduju i istok grada Rafa na jugu Pojasa Gaze, a njeni tenkovi se nalaze kod puta Salahudin.

Istovremeno, agencija UN za pomoć Palestincima u Gazi (UNRVA) objavila je da je oko 360.000 stanovnika Pojasa Gaze pobeglo iz Rafe, otkako je Izrael prošle nedelje naredio evakuaciju iz dela grada. Takođe, ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas upozorilo je da zdravstvenom sistemu preti kolaps "u roku od nekoliko sati", pošto su zbog borbi blokirane isporuke goriva preko ključnih prelaza, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da izraelska vojska izvodi preciznu operaciju u Rafi, dodajući da neće odustati od cilja da se oslobode taoci, a pripadnici Hamasa budu eliminisani kao vojska i kao uprava. Blinken je ponovo upozorio Galanta da Izrael ne preduzima masovnu ofanzivu na Rafu.

U Jerusalimu Dan sećanja

CEREMONIJA za Dan sećanja na pale vojnike održana je u Jerusalimu juče, što je prvo obeležavanje stradanja Jevreja od napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra. "Ovo je godina nacionalne žalosti", rekao je izraelski predsednik Isak Hercog. Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da je Izrael završio prvu polovinu rata protiv Hamasa u Gazi. Načelnik izraelske vojske Herci Halevi poručio je da je odgovoran za to što vojska nije uspela da zaštiti svoje građane tokom napada 7. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!