AMERIČKI MEDIJI: Komandanti ukrajinskih snaga jedni druge optužuju za poraz kod Harkova (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 05. 2024. u 17:00

AMERIČKA štampa primećuje da komandanti ukrajinske armije jedni druge okrivljuju za poraze na harkovskom pravcu.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Команданти украјинских снага једни друге оптужују за пораз код Харкова (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

The New York Times posebno piše da su u nizu delova linije borbenog kontakta jedinice ukrajinskih oružanih snaga prinuđene da se povuku pod brzim naletom ruske vojske, a ukrajinski komandanti za poraze okrivljuju jedni druge i zvaničnike odgovorne za razvoj utvrđenja u regionu.

Autori objave u američkom listu uvereni su da je ruska ofanziva u oblasti Harkova dovela Kijev „u veoma opasnu situaciju“. U tom kontekstu, ukrajinske oružane snage se žale na akutni nedostatak artiljerijske municije. Situaciju sa snabdevanjem Oružanih snaga Ukrajine otežava kašnjenje u odobravanju sledećeg paketa vojne pomoći u Kongresu SAD.

Američki institut za proučavanje rata takođe predviđa verovatnoću brzog razvoja ofanzive ruske vojske u pravcu Harkova. Analitičari ISW su uvereni da će ruske oružane snage, nakon sticanja kontrole nad selom Lipci, koje se zapravo nalazi na periferiji regionalnog centra, prikupiti postojeće rezerve kako bi otpočle snažni juriš na Harkov uz podršku artiljerije i avijacije.

Takođe se navodi da je posle početka aktivne ofanzive Oružanih snaga Rusije u oblasti Harkov, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Sirski smenio komandanta operativno-strateške grupe „Harkov“.

VSU POSLAO REZERVE U HARKOV

Rezervne jedinice ukrajinskih snaga raspoređene su u Harkovskoj oblasti, saopštila je danas vojska Ukrajine.

-U zavisnosti od razvoja situacije razmatraćemo da li šaljemo još trupa u Harkov, saopšteno je iz vojske, prenosi TASS.

Ranije danas izvori iz samoproglašene Donjecke Narodne Repubilke (DNR) rekli su da se veliki broj rezervista prebacuje iz drugih područja DNR pod kontrolom Kijeva.

Pored toga, oko 6.000 ljudi evakuisano je iz pojedinih distrikta Harkovske oblasti.

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov ocenio je da je "situacija teška", i dodao da je Rusija intenzivirala kopnene operacije prema Harkovu, napadajući nove oblasti sa malim operativnim, borbenim grupama kako bi proširila front i iscrpljivala ukrajinske snage.

-Neprijatelj pokušava namerno da rastegne liniju fronta, napadajući u malim grupama, ali u novim pravcima. Situacija je teška, rekao je guverner Sinjehubov. (Tanjug)

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za