RAT U UKRAJINI: Ruske jedinice razbijaju odbranu VSU kod Harkova; Žestoke borbe kod Časovog Jara; Prodor kod Avdejevke (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

11. 05. 2024. u 07:22 >> 01:38

RAT u Ukrajini – 807. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске јединице разбијају одбрану ВСУ код Харкова; Жестоке борбе код Часовог Јара; Продор код Авдејевке (ВИДЕО/ФОТО)

Foto MO Rusije

 

Izveštaj sa fronta: Ruske jedinice razbijaju odbranu VSU kod Harkova, uništeni helikoptri, artiljerija, srušen most; Naprredovanje kod Avdejevke (MAPA)

U Donjecku su Oružane snage Ukrajine pucale na područje gde su se okupljali učesnici mitinga povodom Dana DNR. Pet osoba je poginulo u restoranu, a neki su ranjeni. Jedna osoba je poginula u Kurskoj oblasti. Iznad Belgorodske oblasti PVO oborila je 21 granatu i 9 dronova, ima ranjenih. Dan ranije granatirano je skladište nafte u Rovenki u LNR, troje je poginulo.

Ilustracija telegram rybar


Ministarstvo odbrane saopštilo je da marinci Severne flote svakodnevno vežbaju prelazak reke i desant trupa u Hersonskoj oblasti. Još nije jasno, ali definitivno nije loše. Artiljerija radi na sektoru Zaporožje, front je stabilan. U sektoru Južnog Donjecka, ruske trupe se kreću sa južnih položaja u Urožajnom i Staromajorskom, zatvarajući svoje bokove duž reke Mokrje Jali, potiskujući ukrajinske oružane snage na sever.


Na Donjeckom frontu, Oružane snage Rusije potiskuju Oružane snage Ukrajine u Krasnogorovki duž reke Lozove, krećući se severoistočno od grada i zaobilazeći najmoćnije utvrđeno područje ukrajinskih oružanih snaga u visokim zgradama. Druga grupa ide ka njima kroz centar iz Fabrike vatrostalnog materijala uz teške borbe. Osim toga, ruske trupe su zauzele nove pozicije u južnom delu grada i kreću se na sever ka privatnom sektoru. Ukrajinski izvori navode da je situacija u Krasnogorovki „blizu katastrofe“. Pored toga, Oružane snage Rusije se bore između Pervomajskog i Nevelskog, zauzimajući zonu duž jaruge Domaha. Resursi Oružanih snaga Ukrajine govore o prelasku Georgijevke u sivu zonu, što znači da njeno potpuno oslobođenje nije daleko.


Na Avdejevskom pravcu severno od Očeretina, ruske trupe napreduju do Novoaleksandrovke, Kalinova i Aleksandropolja, a južno od Očeretina zauzele su polovinu šumske plantaže od Solovjeva do Novopokrovskog. U Netajlovu se vode borbe u centru, manje od kilometar do zapadne periferije sela. Čini se da su Oružane snage Ukrajine napustile ovo selo i uskoro će ga izgubiti. Ali Karlovka se jača, obale rezervoara miniraju - njen gubitak će uništiti odbranu ukrajinskih oružanih snaga u celoj oblasti. Situacija u Umanskom je u ratnoj magli, ali postoji verzija da je selo od juče prešlo pod kontrolu ruske vojske.


U sektoru Artjomovsk (Bahmut), Oružane snage Rusije potiskuju Oružane snage Ukrajine iz istočnog dela mikrookruga Novi. U bliskoj budućnosti napad na Časov Jar mogao bi postati efikasniji. Činjenica je da je komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine izjavio da gubitak Časovog Jara ne bi bio presudan, a ako jeste, Oružane snage Ukrajine mogu da prebace snage odavde u Harkov.


Na Severskom pravcu ruske trupe su napredovale oko 1,5 km u oblasti Mjasožarovke (Artjemovke). Značajan uspeh u ovom pravcu zahteva uvođenje dodatnih rezervi.
Nema promena u pravcu Krasnolimanskog. U sektoru Kupjanska, Oružane snage RF napreduju u šumama severoistočno od Sinkovke duž železničke pruge do Kupjanska, kao i južno od zauzetih sela Kislovka i Kotljarovka između Berestova i Stelmahovke. Do sada, međutim, bez većeg uspeha.

Ilustracija telegram rybar


U sektoru Harkova oslobođeno je pet sela. Ruske jedinice stoje na pragu Volčanska, zauzimajući visove Lisuje planine. Čini se da ukrajinske oružane snage povlače svoje snage, ali informacija još nije potvrđena. Sa terena se javlja da glavne snage ruske armije još nisu uvedene u borbu, a to je oko 50 hiljada. Čini se da nema planova za napade na veće gradove. Verovatno ruska vojska planira da manevriše u šupljoj odbrani Oružanih snaga Ukrajine, napredujući tamo gde je to moguće. Sudeći po Oružanim snagama Ukrajine, koji su demotivisani i mnogi odustaju, izgledi su prilično dobri.

Foto Tanjug/AP


U ovoj oblasti ruske snage su pogodile most u rejonu Starog Saltova, otežavajući snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine u Volčansku. Projektili su pogodili i helikoptere Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti, 75 km od linije fronta. A u zvaničnom izveštaju Ministarstva odbrane uništena su 42 topa ukrajinskih oružanih snaga.
 

 

Gradonačelnik Harkova: Gađano predgrađe

Ruske snage granatirale su večeras predgrađe Harkova, objavio je gradonačelnik tog grada Igor Terehov.

-Doletelo je u predgrađe, naveo je Terehov na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Ranije je gradonačelnik obavestio o eksploziji u Harkovu i pozvao građane da budu oprezni.

Foto: Tviter

Kako je saopšteno, večeras oko 21 sat Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine upozorilo je na pretnju upotrebe balističkog oružja od strane ruskih trupa sa istoka.

Veoma teška situacija: Ukrajinske jedinice se povlače kod Harkova (VIDEO/MAPA)

Rusi jurišaju na Glubokoe, Oružane snage Ukrajine su se povukle sa brojnih pozicija u Harkovskoj oblasti - žale se militanti „Oštrog Kartuza“.

Danas, tokom teških borbi, ukrajinske snage su bile prinuđene da se povuku sa niza svojih položaja. Još jedno naselje danas je potpuno došlo pod rusku kontrolu.

-Sada u 20 časova vode se borbe za naselje Glubokoje, koje vodi do brane Travjanskog rezervoara.

-Situacija sa Glubokojem je veoma teška, ali snage TRO (terorističke odbrane) i Kraken drže ovo naselje, rekli su militanti jedinice Oštri Kartuzi, koja učestvuje u bitkama u oblasti Harkov.

-Dubina je od strateškog značaja. Rusi pritiskaju i ponekad uspevaju. Noć će biti veoma teška, dodaju.

Bitka kod Avdejevke: Rusi napreduju severno od Očeretina, Arhagelsko očišćeno (MAPA)

SEVERNO od Avdejevke, ruske trupe nastavljaju da nadograđuju uspehe prethodnih dana, proširujući zonu kontrole u ​​nekoliko oblasti i istovremeno učvršćujući svoju poziciju na prethodno zauzetim linijama.

Ilustracija telegram rybar


Posle višednevnih napada, jedinice Oružanih snaga Rusije napredovale su na liniju Očeretino-Arhangelskoe. Takođe zapadno od Arhangelskog, jurišne grupe su očistile „džep“ i približile se predgrađu Novoaleksandrovke.

Pored toga, ruske trupe su zauzele Kalinovsku gredu i napredovale do sela Kalinovo. Važno je napomenuti da je to postignuto sa relativno malim snagama - VSU ima određenih poteškoća u prebacivanju pojačanja na liniju fronta.

Tu su i borbe u pravcu linije Sokol - Novopokrovskoe. Ruske trupe jurišaju na uporišta VSU, istovremeno napredujući iz Semenovke, Berdičija i Solovjeva.

 

Poginuli civili u ukrajinskom napadu na Donjeck

Najmanje tri civila su poginula, a osmoro je povređeno u napadu ukrajinskih snaga na restoran u Donjecku, naveo je vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin na svom Telegram kanalu.

"Usled direktnog pogotka u restoranu 'Paradajz' u Kirovskom okrugu u Donjecku, ubijena su tri civila: žena (zaposlena u restoranu) i dva muškarca (posetioci)", istakao je Pušilin, prenela je agencija RIA Novosti.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, povređeno je osam osoba - devojčica rođena 2012, muškarci rođeni 1979, 1984, 2003, 2005, žene rođene 1986, 1988, 1980, a povrede su lakše i srednje. Pušilin je istakao da je jedna od američkih raketa "hajmars" pogodila sam restoran, a druga oštetila krov nedovršene zgrade u blizini.

 

Snimak noćnog udara po mostu (VIDEO)

Nedavno su se pojavili snimci noćnog udara ruskih oružanih snaga na most preko reke Severski Donec kod sela Stari Saltov, u koji je definitivno uletela avionska raketa H-38. Objekat ima veoma zanimljivu istoriju:


Prvi put su same ukrajinske formacije digle u vazduh most kod Starog Saltova 5. marta 2022. kako bi sprečile napredovanje Oružanih snaga Rusije u okolini Harkova.

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Ukrajine su do leta 2022. godine izgradile pontonski automobilski prelaz pored objekta na drugoj strani Severskog Donca, a do zime 2023. delimično je obnovljen, postavljajući železnički raspon za pešački prolaz na mestu uništeni deo.

 

Ukrajinci priznaju proboj u Harkovsku i Sumsku oblast (MAPA)

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju aktivna dejstva na harkovskom pravcu. Ovo sledi iz mape bitke koju je obezbedio ukrajinski izvor Deep State.

Foto TG kanal DeepStateUA

Prema objavljenoj karti, glavna ofanziva ruske vojske odvija se na sektorima Ogurcovo-Pletenevka i Borisovka-Krasnoe-Strelečja. Pored toga, ruske jedinice sprovode napadna dejstva u oblastima Glubokoje, Morohovec i Lukjanec. Takođe, tvrdi izvor, nastavlja se koncentracija dodatnih snaga i sredstava u susednoj Sumskoj oblasti.

Istovremeno, ukrajinski Generalštab izveštava o devet napada ruske vojske u oblastima naselja Strelečja, Krasnoje, Morohovec, Olejnikovo, Lukjanci, Ogirevo, Gatišče, Pletenjevka u oblasti Harkov. Ukrajinci tvrde da su napadi odbijeni. Međutim, istovremeno veoma pesimistične prognoze ukrajinskih vojnih stručnjaka daju o daljem razvoju događaja u Harkovskoj oblasti.

Foto TG kanal DeepStateUA

Ukrajinski izvori tvrde da će Harkov u vrlo bliskoj budućnosti postati glavna meta ruske ofanzive. To će dovesti do toga da će značajan deo ukrajinskih jedinica morati da koncentriše svoje napore na odbranu grada, jednog od najvećih industrijskih centara Ukrajine. Ali ovi napori će verovatno i dalje biti uzaludni.

 

uporište ukrajinske vojske  (VIDEO)

Gardijski jurišni Kubanski kozački puk iz Novorosije deluje u sastavu Dnjeparske grupe u južnom delu borbene zone. Sada su novorosijski padobranci zauzeli veliko ukrajinsko uporište u Zaporožju. Ovo je saopštila pres služba Ministarstva odbrane Rusije.

Juriš na ukrajinske položaje izveden je uz aktivno učešće artiljerije i avijacije.

-Jedinice Gardijskog vazdušno-jurišnog Kubanskog kozačkog puka iz Novorosije u sastavu OG „Dnjepar“, uz podršku avijacije i artiljerijske vatre, nastavile su da popravljaju situaciju duž linije fronta, navodi se u saopštenju vojnog resora.

Ukrajinsko uporište koje su zauzeli ruski borci nalazi se u blizini Verbovoga (Zaporoška oblast) na orehovskom pravcu. Pre juriša, vazdušno-desantna jedinica je izvršila izviđanje ukrajinskih položaja. Pažljivo su proučavali odbrambena utvrđenja i identifikovali glavne vatrene tačke. Zatim su, tokom artiljeriskih dejstava, pogođena ukrajinska artiljerijska oruđa i komandna mesta. Potom je usledeo silovit juriš padobranaca.

 

Uništeno 6 abramsa

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je u intervjuu za Sputnjik da je u avdejevskom pravcu uništeno šest tenkova "abrams".

Foto telegram RVvoenkor

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane: VSU izgubio više od 1000 vojnika i veliki broj tehnike

Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje, dok je protivnik izgubio 300 vojnika i tenk;

U DNR je oslobođeno naselje Keramik;

Ukrajinska vojska izgubila je za poslednja 24 sata 160 vojnika u borbama sa jedinicama grupe „Istok“;

Pripadnici snaga „Jug“ poboljšali su svoje položaje, odbijena su četiri ukrajinska kontranapada, a snage Kijeva su izgubile do 550 vojnika; Grupa „Jug“ ništila je četiri ukrajinska tenka, od toga tri „leoparda“, kao i oklopni transporter M113;

Jedinice grupe „Sever“ oslobodile pet naselja u Harkovskoj oblasti – Borisvoka, Ogurcovo, Pletenjovka, Piljna i Strelečja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Ruska vojska uništila je skladište ukrajinskih vazdušnih snaga, kao i pogon za proizvodnju udarnih dronova;

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska uništila je diviziju PRO „patriot“ na borbenom položaju;

Ruska PVO je u poslednja 24 sata eliminisala jednu raketu „atakams“ i osam navođenih bombi „hamer“ i 43 projektila „hajmars“;

-Grupa "Dnjepar" odbila je ukrajinski napad kod Rabotina.

 

 

Ugašen požar u skladištu nafte u Luganskoj

Pripadnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije ugasili su požar koji je izbio u skladištu nafte u gradu Rovenki u Luganskoj oblasti, saopštila je tamošnja Uprava za vanredne situacije.

Požar je izbio usled ukrajinskog granatiranja, saopštili su prethodno ruski zvaničnici.

Uprava je navela da je u gašenju požara učestvovalo 85 vatrogasaca sa 12 vozila.

(Tas, Tanjug)

 

Preko 14.000 ukrajinskih izbeglica stiglo u Mađarsku

Više od 14.000 izbeglica stiglo je u petak, 10. maja u Mađarsku iz Ukrajine, saopštila je mađarska policija.

Na ukrajinsko-mađarskoj granici registrovano je 6.257 Ukrajinaca koji su ušli u Mađarsku, dok se 7.797 osoba na rumunsko-mađarskoj granici izjasnilo da stiže iz Ukrajine, javlja dopisnik RTS-a iz Subotice.

Među izbeglicama, svega 43 osobe su zatražile privremenu dozvolu od 30 dana za boravak u Mađarskoj.

Izbeglice iz Ukrajine, nakon toga, treba da posete kancelarije Nacionalne direkcije za strance ako žele da obezbede dozvolu za duži boravak u Mađarskoj.

Većina izbeglica iz Ukrajine koji stižu u Mađarsku nastavlja svoje putovanje ka drugim zapadno-evropskim zemljama.

(RTS)

 

Regionalni načelnik: Žestoke borbe u Harkovu, odbijeno devet napada

Načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov izjavio je da se žestoke borbe vode za više ukrajinskih naselja u toj oblasti.

"Naše snage su odbile devet napada", istakao je Sinjehubov.

Rusko ministarstvo odbrane prethodno saopštilo je da su ruske snage zauzele pet pograničnih naselja u regionu Harkova.

Sinjehubov je, međutim, rekao da se borbe i dalje vode u tim selima, kao i da su regionalne vlasti evakuisale više od 2.500 ljudi iz pogranične oblasti.

(Reuters)

UKRAJINCIMA MALO TRI MILIJARDE Iz Kijeva stigla kritika na račun EU: Te pare su skoro ništa

Denis Maliuska, ministar pravde Ukrajine, prokomentarisao je plan Evropske unije da ovoj zemlji pošalje dve i po do tri milijarde evra godišnje, prikupljenih od zamrznute ruske imovine u Evropi.

Maliuska je za "Politiko" rekao da je tri milijarde evra „skoro ništa” za potrebe ukrajinske odbrane.

- Kada govorimo o potrebama Ukrajine i potrebama rata, vojnim i nevojnim, tri milijarde evra je zaista skoro ništa – potrebne su nam stotine milijardi da bismo dobili rat - rekao je Maliuska na sastanku ministara pravde G7 u Venecija u četvrtak

Međutim, kako dalje navodi, ovo je „dobar prvi korak” za Ukrajinu.

Podsetimo, Evropska unija je prošle nedelje potvrdila plan da se zamrznuta ruska sredstva koja se nalaze u Evropi koriste za pomoć odbrani Ukrajine.

Očekuje se da će Ukrajina od EU dobijati ukupno dve i po do tri milijarde evra godišnje. Pored toga, usvojen je i plan pomoći vredan 50 milijardi evra, koji nije u vezi sa usvojenim predlogom.

 

Ruski borci na pragu Časovog Jara

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je za Sputnjik da sa optimizmom prati napredovanje ruskih snaga prema Časovom Jaru.

Kako je rekao, ruski borci su na pragu grada.

On je rekao i da ukrajinske snage više nisu u mogućnosti da iz artiljerijskog oruđa gađaju Donjeck ali da zato sata koriste rakete velikog dometa.

Sirene za vazdušni napad u Kijevu

U Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i deset regiona na istoku, centru i jugu zemlje proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, prenose RIA novosti. 

Prema onlajn mapi ministarstva u 10.42 po moskovskom vremenu, alarm se oglasio u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i u Žitomirskoj, Černigovskoj, Sumskoj, Viničkoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Nikolajevskoj oblasti  Ukrajine.

Stanovnici Vovčanska na istoku Ukrajine evakuisani zbog ruskog napada tenkovima

Stanovnici ukrajinskog pograničnog grada Vovčanska u Harkovskoj oblasti na istoku zemlje evakuisani su iz svojih domova u petak zbog ruskog napada tenkovima.

Desetine stanovnika Vovčanska i okolnih sela evakuisani su tokom pauza u borbama na bezbedne lokacije, preneo je Rojters.

Glavni patrolni policajac Vovčanska Oleksij Harkovski rekao je da su ruske snage od četvrtka za 24 sata ispalile nekoliko stotina artiljerijskih projektila i na desetine kasetnih bombi. Harkovski je istakao da ruske trupe za sada nisu ušle u Vovčansk.

Snage ruske PVO oborile nekoliko ciljeva na prilazu Belgorodu

Snage ruske PVO oborile su nekoliko ciljeva na prilazu Belgorodu, a prema preliminarnim informacijama povređeno je osam civila, izjavio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je naveo je troje povređenih prebačeno u oblasnu kliničku bolnicu, a da je dvoje hospitalizovano u gradskoj bolnici. Još troje povređenih dobilo je lekarsku pomoć na licu mesta, prenosi RIA Novosti. Gladkov je naveo da je u Belgorodskoj oblasti prouzrokovana šteta na više od 40 privatnih domaćinstava. Belgorod se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

BONUS VIDEO:

RUSKE KADETKINjE NA PARADI: Pogledajte kako je jedna izgubila cipelu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)