AMERIKANCI ZBOG PALESTINE UKIDAJU NOVAC UN? Pretnja ukoliko Generalna skupština odobri punopravno članstvo bliskoistočnoj zemlji

A.Vojinović

09. 05. 2024. u 07:00

U JEKU neizvesnih pregovora o primirju i početka kopnene ofanzive izraelske vojske u Rafi, gradu na jugu Pojasa Gaze, stigla je vest da bi američka vlada mogla da spusti finansijsku rampu agencijama UN ukoliko Generalna skupština UN usvoji rezoluciju kojom se državi Palestini priznaje punopravno članstvo u svetskoj organizaciji. Kako je izvestio "Rojters", GS UN bi već sutra mogla da se izjašnjava po ovom pitanju. Palestina ima status posmatrača u UN i može da učestvuje na sastancima, ali nema pravo glasa.

АМЕРИКАНЦИ ЗБОГ ПАЛЕСТИНЕ УКИДАЈУ НОВАЦ УН? Претња уколико Генерална скупштина одобри пуноправно чланство блискоисточној земљи

Tanjug

Da bi zahtev za punopravno članstvo u međunarodnoj organizaciji dobio zeleno svetlo prethodno je potrebno da ga odobri Savet bezbednosti UN i Generalna skupština UN. Na sednici SB UN sredinom aprila SAD su uložile veto na nacrt rezolucije da država Palestina bude primljena u članstvo UN. Tada je "za" glasalo 12 od 15 članica, dok su Velika Britanija i Švajcarska bile uzdržane.

Prema američkom zakonu, Vašington ne može da finansira nijednu organizaciju UN koja daje punopravno članstvo grupi bez međunarodno priznatih atributa državnosti. SAD su 2011. godine obustavile finansiranje Agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) pošto je Palestina postala njena punopravna članica.

- Stav SAD je da se pravo palestinskog naroda na državnost ostvari kroz direktne pregovore - izjavio je portparol američke misije pri UN Nejt Evans.

Neimenovane diplomate su saopštile da će GS UN, koja broji 193 člana, verovatno podržati kandidaturu Palestine, ali da bi u nacrt mogle da se unesu izmene. Za usvajanje rezolucije u SB UN potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina - ne glasa protiv. Ukoliko bi SB usvojio rezoluciju, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška GS UN kako bi postala punopravna članica.

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan osudio je trenutni nacrt rezolucije Generalne skupštine i dodao da je to u suprotnosti sa osnivačkom Poveljom UN.

- Ako ovaj nacrt bude odobren, očekujem da će SAD potpuno prestati da finansiraju UN i njihove institucije, u skladu sa američkim zakonom - dodao je.

U međuvremenu, borbe između Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Hamasa u Pojasu Gaze su se nastavile. IDF je juče otvorio prelaz Kerem Šalom na granici sa enklavom, preko kojeg humanitarna pomoć ulazi u Gazu. Izvršna direktorka međunarodne humanitarne organizacije Lekari bez granica Avril Benoa izjavila je da izraelski vojni napad na Rafu predstavlja rizik da se to mesto pretvori u groblje i pozvala Tel Aviv da obustavi udare.

Istovremeno, oko 50.000 civila za 48 sati napustilo je Rafu posle naredbe IDF da se evakuišu iz grada, izjavio je visoki zvaničnik Agencija UN za palestinske izbegice UNRVA Skot Anderson.

- Neki su otišli u Kan Junis, drugi u proširenu humanitarnu oblast Al-Mavasi, a pojedini u Deir al-Balah. Smatramo kao UN da ljudi treba da biraju gde žele da idu i pružićemo im pomoć gde god odluče da potraže sklonište sa svojim porodicama - rekao je Anderson.

SAD obustavile isporuku bombi

ISPORUKA američkog oružja Izraelu pauzirana je zbog zabrinutosti da će izraelske snage krenuti u veliku ofanzivu na Rafu, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Si-Bi-Es njuz. Pošiljka je uključivala 1.800 bombi od 907 kg i 1.700 ekplozivnih naprava od 227 kg. "Nismo doneli konačnu odluku o tome kako da nastavimo sa ovom pošiljkom", rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!