PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U BRISELU: Blokirani putevi oko EU institucija

Novosti online

26. 03. 2024. u 14:03

POLjOPRIVREDNICI su danas ponovo izašli na proteste u Briselu i traktorima blokirali nekoliko pristupnih puteva oko evropskih institucija.

ПРОТЕСТ ПОЉОПРИВРЕДНИКА У БРИСЕЛУ: Блокирани путеви око ЕУ институција

Foto: Tanjug

Kako prenosi Politiko, farmeri su gađali policajce jajima, palili gomile sena i guma, trubili i palili petarde, ali su demonstracije ipak bile nešto mirnije nego februarski protesti, kada je došlo do sukoba sa policijom.

U demonstracijama su učestvovali članovi Federacije mladih farmera (FJA) i levičarske Ujedinjene federacije uzgajivača i poljoprivrednih grupa (FUGEA) koja je partner organizacije Evropske koordinacije Via Campesina (ECVC).

- Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovde zbog naše zabave. Situacija za farmere u Evropi je zaista loša, rekao je za Politiko član odbora ECVC-a, Leonardo van den Berg.

Farmeri širom Evrope već mesecima protestuju protiv birokratije Evropske unije, globalnih trgovinskih sporazuma i novih ekoloških zahteva u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) EU.

- Mi smo i danas ovde jer mislimo da je važno zadržati pritisak i nadam se da će sada konačno poslušati naše zahteve, dodao je Van den Berg. 

Demonstranti, između ostalog, zahtevaju fer cene poljoprivrednih proizvoda, prekid sporazuma o slobodnoj trgovini i reformu Zajedničke poljoprivredne politike. 


 

BONUS VIDEO: BRUKA: Pogleđate kako su Đilasovi i Šolakovi mediji obeležili godišnjicu NATO agresije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku