RUŠE, NAPADAJU I OTIMAJU, A SVET ĆUTI Organizovano delovanje protiv pravoslavlja: U zeničkoj kotlini i dalje traje etničko čišćenje Srba

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 05. 2024. u 09:32

NIJEDNO srpsko selo na području zeničke kotline od poslednjeg rata nije obnovljeno, što ukazuje na doslednost dugoročne politike etničkog čišćenja zeničkih Srba u Federaciji BiH, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba, čija delegacija je posetila to područje.

РУШЕ, НАПАДАЈУ И ОТИМАЈУ, А СВЕТ ЋУТИ Организовано деловање против православља: У зеничкој котлини и даље траје етничко чишћење Срба

Foto: Printskrin

Podsećaju da je u Zenici do rata živelo 24.500 Srba, a da ih sada živi oko 1.000, da su sva srpska sela zapaljena i uništena, kao i 11 pravoslavnih kapela. Kapele su srušene u većinski srpskim selima Sviće, Mutnica, Bijele Vode, Klopče, Vraca Gornja, Bistrica Gornja, Janjići, Kovanići, Lijeske, Loznik, Osojnica, Plavčići, Ponihovo, Putovičko polje, Klopački vrh, a rušena su i pravoslavna groblja.

O tome koliko je Srba živelo na ovom području svedoči i izjava jednog sveštenika Srpske pravoslavne crkve da se "od Zenice do Sarajeva peške može doći hodajući sve srpskom zemljom".

- Rušenje svih stambenih i pomoćnih objekata u vlasništvu Srba, rušenje pravoslavnih grobalja, česti incidenti i napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve ukazuju da je na teritoriji Zenice postojala i postoji organizovana delatnost usmerena protiv pravoslavlja i Srba - navodi se u saopštenju Odbora dostavljenom Tanjugu.

Delegacija Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, koja je obišla obnovljene kapele u Drivuši i Gornjim Vracama, izražava žaljenje što i danas postoji praksa rušenja pravoslavnih objekata i što su usput svedočili išaranim ćiriličnim natpisima na saobraćajnim znakovima.

- O etničkom čišćenju Srba iz zeničkog kraja govori i podatak da na području Zenice samo 10 srpske dece pohađa pravoslavnu veronauku, kao i da u naselju Nemila na putu Zenica—Doboj, od 413 stanovnika srpske nacionalnosti koji su tu živeli 1991. godine, sada živi samo jedan Srbin - navode iz Odbora.

Osim rušenja privatnih i verskih objekata Srba u ovom kraju, uništene su i šume u njihovom vlasništvu, a ovim i drugim ekonomskim uništavanjem srpskih područja se Srbi obeshrabruju na povratak.

Kao primer su naveli Srbina koji je imao u posedu parcele sa 90 dunuma šume na području sela Mošćanica, u opštini Zenica, a koja je do poslednjeg drveta isečena, dok vlasnik živi kao socijalni slučaj. Naglašavajući da ni federalne vlasti ni međunarodne organizacije nisu ponudile obnavljanje kuća u srpskim selima.

BONUS VIDEO: Šiptari nastavljaju da terorišu Srbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za