ISPALI SVI SRPSKI POSLANICI: Plenković sastavlja vladu - Podrška četiri poslanika manjina, ali pripadnici SDSS nisu u kombinaciji

PREMIJER Andrej Plenković predao je 78 potpisa poslanika Sabora koji ga podržavaju predsedniku Zoranu Milanoviću i povereno mu je sastavljanje nove hrvatske vlade.

ИСПАЛИ СВИ СРПСКИ ПОСЛАНИЦИ: Пленковић саставља владу - Подршка четири посланика мањина, али припадници СДСС нису у комбинацији

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Susret dvojice ogorčenih političkih protivnika nije prošao u prijateljskoj atmosferi, nije bilo rukovanja pred kamerama, a šef države je dobacio: "Kod nas radi klima-uređaj". Time je Plenkoviću omogućen treći mandat na čelu hrvatske vlade, a uz potpise poslanika HDZ -a i dela Domovinskog mosta ima podršku i četiri poslanika manjina, među kojima nema srpske i italijanske.

Zakazana je i konstitutivna sednica Hrvatskog sabora. Predsednik će biti, kao i do sada, Gordan Jandroković iz HDZ-a. Sastavlja se i novi Plenkovićev kabinet, u kojem će biti i tri ministra iz Domovinskog pokreta. Poslanici SDSS-a ispali su iz svih kombinacija. Preispitati finansiranje zagrebačkih "Novosti", otvaranje muzeja žrtava komunističkog terora, zabrana istopolnim bračnim drugovima za usvajanja dece, samo su neki od zahteva Domovinskog pokreta za koaliciju sa HDZ-om.

Puklo je i u njihovim redovima, jer potpis nije dao poslanik Domovinskog pokreta, istoričar Josip Jurčević, poznat i po tome što je podneo prijavu protiv bivšeg predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića zbog navodnog ratnog zločina, što je odbačeno. Pre izvesnog vremene policija je pretražila kuću Jurčevića, navodno u potrazi za drogom, ali je pronađen neprijavljeni pištolj. Uslove za potpisivanje koalicije postavio je i američki Hrvat Stjepo Bartulica koji traži da u koalicioni ugovor uđe uz obavezu osnivanja muzeja "komunističkih zločina" i zahtev da se prestane "sa indoktrinacijom dece" u vezi rodne ideologije, odobravanje bez procedure dokumenata za rad strancima, uz žaljenje što u Hrvatskoj nije sprovedena lustracija.

U Split stiže Ursula

SADA Hrvatsku čekaju evropski izbori, a u Split dolazi i Ursula fon der Lajen kako bi podržala HDZ. Ponovo se u evropskim medijima spominje da bi Plenković mogao da ode na jednu od značajnijih funkcija u novoj evropskoj administraciji

Iako još nije došlo na red obezbeđivanje državnih para za zagrebačke "Novosti", čini se da će to biti jedna od vrućih tema. I Marijana Petir, koja je bila evropski poslanik, a sada je podržava HDZ, kaže da je Plenkovića upozorila još pre nekoliko godina na problem finansiranja portala i štampanog izdanja "Novosti", koji je očito trn u oku desničara.

"Novost" će biti osnivanje ministarstva za demografiju koje će voditi Domovinski pokret, a predstoje i brojne promene u Plenkovićevom kabinetu. Još nije poznato ko će da bude novi šef diplomatije, a sporno je i mesto na čelu resora kulture zbog afere sa evropskim novcem. Srbi su definitivno ostati van svega, čak su se i manjinski poslanici podelili. Furio Radin , jedan od doajena hrvatske politike, koji je u Saboru uz Milorada Pupovca najdugovečniji poslanik, kaže da ga lično pogađa što SDSS ne učestvuje u vladi.

- Meni smeta svako isključivanje, ali imam poverenja u Plenkovića. Snaga je u politici da se suočiš sa onima koji ne razmišljaju kao ti.

Nezadovoljni su i mnogi koji su dali glas Domovinskom pokretu, jer smatraju da su izdani zbog koalicije sa HDZ-om. Kritikuju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu koga nazivaju "izdajicom", a navodno je postignut dogovor da posle godinu dana uđe u vladu kao potpredsednik, bez portfelja. U Domovinskom pokretu očito je prevagnula menadžerska struja koja nije toliko osetljiva zbog ideoloških pitanja i jedini im je uslov bio da Srbi u Hrvatskoj ne budu blizu vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za