CRNOKOŠULJAŠI NA ČELU, SRBIMA SPREČEN DOLAZAK: Pred Kolonu sećanja u Vukovaru - Ustašluci i politizacija važniji od žrtava

ZBOG stalnih pretnji i mogućih incidenata, predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj neće komemorisati u Vukovaru, niti učestvovati u subotu u Koloni sećanja.

ЦРНОКОШУЉАШИ НА ЧЕЛУ, СРБИМА СПРЕЧЕН ДОЛАЗАК: Пред Колону сећања у Вуковару - Усташлуци и политизација важнији од жртава

Memorijalno groblje u Vukovaru

Milorad Pupovac i srpska delegacija su po običaju trebali u petak da bace vence u Dunav, na sećanje za nedužne žrtve koje su tu završile život i uprkos poruci lidera Srba u Hrvatskoj „sigurno dolazimo“ od toga se odustalo.

Saborski poslanik Stipe Mlinarić Ćipe iz stranke Domovinski pokret, kojoj pripada i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, najavio je da će biti formiran živi zid kako bi sprečili Srbe da bace vence u reku, a očito je došlo i do bezbednosne procene da bi moglo doći i do fizičkog napada na hrvatske Srbe.

Tomašević, Pupovac i Milošević / Foto Tanjug

- Trebalo je da budemo kraj Dunava za sve žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti, a zatim na Ovčari i na kraju u pravoslavnom hramu Svetog Nikole. Trebalo je i hteli smo da budemo u Koloni sećanja, a vidimo da to ne možemo i ne trebamo. Ne zato jer su naši moralni osećaji drukčiji nego juče ili prethodnih godina, ne zato što smo se uplašili pretnji i što nismo u stanju otrpeti uvrede. Te uvrede i pretnje slušamo i inače - reagovala je potpredsednica hrvatske vlade Anja Šimpraga. - Ne možemo i ne trebamo biti zato što našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše podsticanje pomirenja među živima pretvaraju u povod za fizičko sukobljavanje. Želimo da sačuvamo dostojanstvo kako same vukovarske i škabrnjske komemoracije, tako i naše dostojanstvo.

Anja Šimpraga je pozvala je Srbe u Hrvatskoj u vukovarskom i benkovačko-zadarskom kraju i po celoj Hrvatskoj da zapale sveću „u svojim srcima“ za spomen na žrtve svojih sugrađana, „Hrvatica i Hrvata koji su na ove dane i tokom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima." Apelovala je na trajan mir i večni spomen svim poginulim u Vukovaru i Škabrnji.

- Pozivamo ih da to čine i svaki put kad pale sveću i za vlastita iskustva stradanja, da time i na takav način u svojim srcima i srcima oko sebe grade mir i dostojanstvo u sećanju i življenju - poručila je Šimpraga.

Foto: Printskrin Jutjub/ PIXSELL

 Ovogodišnja Kolona sećanja će očigledno biti ispolitizovana do krajnje mere, jer Domovinski pokret želi da isprovocira vladu premijera Andreja Plenkovića pred izbore u Hrvatskoj. Tako će zvanični plakat koji su priredili organizatori iz Vukovara biti u znaku ustaškog slova „U“, a Penava je poručio da ne dolaze oni kojima smeta pozdrav „Za dom spremni“.

Na čelu kolone biće crnokošuljaši iz HOS-a, a nakon njih ceo državni vrh. Kako će na očite provokacije  reagovati policija i sprovoditi zakon koji striktno sankcioniše ustaške simbole, ostaje da se vidi.

Domovinski pokret svo vreme želi incidente i dovodi sve koji će doći u Vukovar u neugodni položaj, računajući da će dobiti poene kod krajnje desnice pred izbore. Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta odgovorio je potpredsednici Šimpragi „niste dolazili ni do sada“ i upitao „gde su nestali Vukovarci“.

- Onaj venac koji se bacao u Dunav nije bacao Pupovac nego Andrej Plenković - komentar je Mlinarića, uz napomenu da se time kršio zakon. -Tačno se zna ko i kome odaje u Vukovaru počast, hrvatskim braniteljima i civilima koji su stradali u napadu JNA i srpskih paravojnih grupa.

Vest da Domovinski pokret ne dozvoljava u Vukovaru komemorisanje žrtvama Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomatije nazvala je sramotom.

- To su najniže strasti kojima se politizuju ljudi najniže političke kulture - poručila je.

Za visoko pozicioniranog člana opozicijskog SDP-a Arsena Bauka sve to ukazuje da su se okolnosti u Hrvatskoj promenile na gore.

- Uloga HOS-a bila je puno manja nego što se danas želi da prikaže. Daje im se prevelika pažnja upravo zbog grba koji se veže za ustaški režim - smatra Bauk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku