NAJJAČA ERUPCIJA NA SUNCU: Očekuje se pojačan sunčani vetar koji dolazi brzinom do 700 kilometara na sat

B.B.

15. 05. 2024. u 12:30

Najjača Sunčeva erupcija u ovoj godini i u ovom ciklusu solarne aktivnosti desila se juče, 14. maja, u 18.51 časova po našem vremenu, saopštila je Astronomska opservatorija u Beogradu, Stručno-istraživačka jedinca (SIJ) za praćenje Sunčeve aktivnosti, klimatskih promena i svetlosnog zagađenja

НАЈЈАЧА ЕРУПЦИЈА НА СУНЦУ: Очекује се појачан сунчани ветар који долази брзином до 700 километара на сат

Foto: Astronomska opservatorija

Erupcija se desila u aktivnom regionu označenom AR 3664, a njena jačina ocenjena kao X8.79, što je svrstava visoko na skali jačina ovih eksplozija, gde je najjača zabeležena imala oznaku H10!

- Usled ove eksplozije očekuje se pojačan Sunčev vetar koji će do površine Zemljine atmosfere i magnetnog polja doći danas ili sutra (u zavisnosti od brzine koja može biti do 700 kilometara na sat), a koji će biti iznad Evrope i Afrike - navodi se u saopštenju. -  U ovom regionu prethodnih dana je bilo nekoliko eksplozija koje su dovele do magnetnih bura i pojave polarne svetlosti koja se videla i sa naših geografskih širina. Usled rotacije Sunca očekuje se da ovaj region pređe na suprotnu stranu Sunca od one koja je okrenuta Zemlji, pa očekujemo mirnije kosmičke vremenske prilike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku