ZAŠTO VEĆINA SISARA IMA PET PRSTIJU: Pitanje zbunilo naučnike iz više oblasti

D.B.M.

06. 05. 2024. u 16:05

ŠAPE mačke, psa ili čak kengura imaju nešto zajedničko sa našim rukama. Čak i ako su neki možda skupljeni ili drugačije pozicionirani, svi ovi sisari imaju pet prstiju. Ovo pitanje zbunilo je naučnike iz više oblasti, jer nisu sigurni kada se u evoluciji pojavilo pet prstiju prvi put.

ЗАШТО ВЕЋИНА СИСАРА ИМА ПЕТ ПРСТИЈУ: Питање збунило научнике из више области

Foto: Goran Čvorović

Prve poznate životinje koje su razvile prste evoluirale su od ribe pre oko 360 miliona godina i imale su čak osam prstiju, a pet prstiju kod većine živih tetrapoda (četvoronožnih) ukazuje da je ta osobina verovatno "homologija" - gen ili struktura koja se deli između organizama jer imaju zajedničkog pretka. Zajednički predak svih živih tetrapoda mora da je nekako evoluirao da ima pet prstiju i preneo taj obrazac na svoje potomke.

Sisari pripadaju superklasi tetrapoda, koja takođe uključuje gmizavce, vodozemce i ptice. Čak i pripadnici ove grupe bez tradicionalnih udova imaju pet prstiju u svom skeletu - kitovi, foke i morski lavovi imaju pet prstiju u perajama - čak i ako imaju četiri ili manje prstiju.

Postoje neke varijacije: konji imaju samo jedan prst na nozi, a ptice imaju jednu spojenu kost prsta na kraju krila. Međutim, naučnici su otkrili da čak i ove životinje počinju sa pet prstiju kao embrioni, ali se smanjuju pre nego što se rode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku