ŠKOLA "DRVO ART" PRVA U MEĐUNARODNOJ SARADNJI: Priručnik za internacionalizaciju srednjeg obrazovanja

B. Borisavljević

14. 05. 2024. u 11:53

TEHNIČKA škola „Drvo art“ je neumorna kada su u pitanju aktivnosti u oblasti međunarodne saradnje. Jedna je, od retkih obrazovnih ustanova iz naše zemlje, koja prima na mobilnost učenike i nastavnike iz Evropske unije koji se u njoj usavršavaju kroz aktivnosti praćenja na radnom mestu ili stručnu praksu učenika. U školi su do nedavno boravili učenici iz Francuske na smeru stolar, a naredne nedelje u posetu dolazi grupa nastavnika iz Almagra, grada iz španske pokrajine Kastilja la Manća.

ШКОЛА ДРВО АРТ ПРВА У МЕЂУНАРОДНОЈ САРАДЊИ:  Приручник за интернационализацију средњег образовања

Foto A. Stevanović

Prema rečima  Zorice Đoković, direktorke škole  u pitanju su dvoje nastavnika i direktor mešovite škole Antonio Kalvin, koja školuje učenike u oblasti opšteg obrazovanja poput naših gimnazija, ali ima i stručno obrazovanje u oblasti obrade drveta što je i bio povod za ovu posetu.  Tokom boravka u Beogradu, gosti će se upoznati sa sistemom srednjeg stručnog obrazovanja u našoj zemlji, aktivnostima škole domaćina i mogućnostima za saradnju.

Školi „Drvo art“ je ovo treće partnerstvo sa španskim školama s obzirom da već sarađuju sa školama iz Alikantea i Kordobe. Zahvaljujući tako bogatom iskustvu u oblasti međunarodne saradnje, direktorka škole je imenovana za člana Nacionalnog tima za podršku projektima mobilnosti koji je sačinio Priručnik za izradu i sprovođenje strategije internacionalizacije u srednjem obrazovanju kako bi i drugim zainteresovanim institucijama olakšao da se upuste u saradnju sa školama iz inostranstva kroz projekte mobilnosti.

- Priručnik sadrži konkretna, jasna i precizna  uputstva za svaki korak u sprovođenju internacionalizacije počev od kreiranja strategije internacionalizacije kao prvog koraka na putu uvođenja međunarodnih aktivnosti u škole do priznavanja ishoda učenja učenicima koji su bili na mobilnosti - kaže Đoković. - Takođe,  upućuje na načine i izvore za pronalaženje partnera u oblasti međunarodne saradnje, mogućnostima koje Erazmus+ projekti mobilnosti nude, tokom projekta, očekivanjima od učesnika i benefitima koje školama ovakvi projekti donose.

NACIONALNI TIM

Nacionalni tim za podršku projektima mobilnosti u stručnom osnovan je 2021. godine na inicijativu Evropske komisije, a uz podršku Fondacije Tempus, organizacije zadužene za sprovođenje Erazmus+ programa u Srbiji. Članovi Tima su predstavnici Ministarstva prosvete i direktori i nastavnici srednjih stručnih škola na teritoriji Republike Srbije koje su ostvarile zapažene rezultate u Erazmus+ projektima. Zadaci Tima su pružanje podrške ustanovama koje sprovode mobilnosti u okviru projekata koje finansira Evropska unija, a podržani su programom Erazmus+, pružanje podrške ustanovama u primeni evropskih alata i izrada materijala koji će zainteresovanima olakšati učešće u projektima mobilnosti. Članovi Tima su dostupni za konsultacije zainteresovanim institucijama, a njihove kontakte možete naći na https://www.obrazovanje.rs/sr/nacionalni-vet-tim/o-nama 

Naša sagovornica ističe da međunarodne aktivnosti, koje se mogu realizovati kroz Erazmus+ projekte mobilnosti obuhvataju: mobilnosti (boravak učenika i zaposlenih u inostranstvu radi sticanja znanja i veština), međunarodna takmičenja, obuke za nastavnike, držanje nastave na stranom jeziku, primanje stranih eksperata koji drže obuke i dr.  Na taj način, škole dobijaju priliku da razmene iskustva sa školama iz inostranstva, kao i da zajednički rade na unapređenju nastave.

Tehnička škola "Drvo art", Foto Z. Jovanović

Tekst potpisa: Tehnička škola "Drvo art"

- Navedeni su  primeri dobre i loše prakse konkretnih škola koje imaju bogato iskustvo u oblasti ineternacionalizacije, a koji mogu poslužiti kao inspiracija školama sa manje iskustva koje nameravaju da zaplove u vode međunarodne saradnje - navodi Đoković. - Iako je Priručnik namenjen srednjim školama, koristan je i za osnovne i predškolske ustanove s obzirom da je broj aktivnosti koje su njima dostupne nešto manji nego u slučaju stručnih škola.   Priručnik je dostupan i u elektronskoj formi i može se preuzeti sa sajta Erazmus+ Srbija

Da podsetimo, ERAZMUS+ je najveći program Evropske unije koji finansira projekte u oblasti obrazovanja i obuka. Postoje dve vrste projekata u toj oblasti: projekti mobilnosti i projekti saradnje.  U Priručniku su date smernice za sprovođenje projekata mobilnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima